Opruzení a plenková dermatitida

Opruzení a plenková dermatitida
Opruzeniny jsou začervenalá pálivá a bolestivá ložiska v kožních záhybech, v tříslech nebo na zadečku, se sklonem k hnisání, které vznikají nejen mechanickým drážděním kůže, ale i   spolupůsobením potu, zbytků moče a stolice. K onemocnění přispívá nedostatečná hygiena. V postižené kůži  pak dochází snadněji k bakteriálnímu nebo kvasinkovému zánětu.

Plenková dermatitida je zvláštní formou  opruzení u nejmenších dětí. Vzniká třením plen o citlivou kůži hýždí, třísel a genitálu v teplém, vlhkém prostředí za spolupůsobení moče a stolice a následně bakterií a plísní. Kůže nemá pod běžnou plenou zajištěn patřičný přístup vzduchu. Při nedostatečné hygieně a ponechání dítěte v plenách bez jejich výměny delší dobu, dochází k porušení celistvosti kůže, především povrchní vrstvy pokožky a tím  i její ochranné funkce. Takto poškozená pokožka je pak náchylná ke kvasinkové nebo bakteriální  infekci. Nepříznivě může ale působit i nadměrná péče o zadeček. Časté mytí mýdlem totiž rovněž poruší ochrannou vrstvu pokožky.

Projevy plenkové dermatitidy:
Nemocná kůže je zarudlá,lesklá,oteklá,šupí se,projevem dermatitidy může být  i drobná kopřivková vyrážka .Vlivem druhotné infekce kvasinkou se mohou vytvářet až puchýřky, které se snadno strhávají.

Jak plenkové dermatitidě předcházet a jak jí léčit?
Základem prevence je pečlivé očištění kůže od zbytků stolice pod tekoucí vodou nebo  čistícími ubrousky. Nevhodné je používání detergentních mýdel. Při přebalování necháme zadeček chvíli volně a osušenou kůži ošetříme ochrannou mastí určenou pod plenky nebo mastí proti opruzeninám.Obsahují zinkovou pastu nebo jiné složky, které zvyšují obranyschopnost kůže ( Menalind pasta, Johnson pasta, Bepanten, Purelan apod. ).Zásyp se na podrážděnou a zvláště vlhkou pokožku nehodí. Nevhodné jsou i masti, které zabraňují přístupu vzduchu k pokožce.V případě nehojících se ložisek dermatitidy lze předpokládat přítomnost kvasinky nebo bakteriální infekce .Podle rady lékaře se k léčbě používají protiplísňové či anitseptické masti nebo krémy. Pleny vyměňujeme dítěti často, alespoň 7x denně, u novorozence ještě častěji. Neměně důležitý je i výběr kvalitní pleny, která dobře absorbuje moč ,takže je kůže jen krátkou dobu vlhká. Kvalitní plena je zároveň i do určité míry prodyšná a zajistí proudění vzduchu k povrchu kůže. Pleny by měly být přiměřeně velké aby v nich dítě nebylo utaženo a omezeno v pohybu. Pohyb ale omezuje i příliš velká plena. Obojí pak může vadit mimo jiné i správnému vývoji kyčelního kloubu. Kvalitní vysoce absorpční pleny přinášejí nejen pohodlí matkám, ale i komfort dětem. Jejich častá výměna je nutná. Určitý problém pak vzniká při ekologické likvidaci použitých plen.


MUDr. Martin Gregora

Z  Knihy o těhotenství @ porodu