Ošetření novorozence

Ošetření novorozence

Porod dítěte je neopakovatelným zážitkem pro celou rodinu. Dítě plodem lásky dvou lidí, naplněním jejich touhy  spojit svůj život. Již od prvních týdnů těhotenství  se mezi ženou a plodem  vytváří  zvláštní, nový vztah, mateřská láska, pouto, které dnem porodu získává ještě konkrétnější podobu, pouto silné a pevné, na celý život.


Porozenému děťátku  porodník  přeruší pupeční šňůru. Učiní tak obvykle když  v pupečníku přestává tep, a to proto, aby se dítěti dostalo více krve z placenty. Pupečník se přerušuje přestříhnutím sterilními nůžkami co nejblíže tělíčku (1-2cm od kůže), tak že zbývá jen malý pahýl, který se pak pečlivě ošetří a stiskne speciální svorkou nebo tkanicí, aby nekrvácel a aby nemohl být  zdrojem infekce. Od porodníka převezme novorozence dětská sestra. Většinou ale ještě před tím položí porodník na chvíli zdravé děťátko matce na nahé břicho.Dotyky dítěte působí blahodárně na matku, zapomíná na bolest a únavu z porodu. Dítě slyší tlukot srdce své matky. 


Dětská sestra převezme novorozence v teplé pleně a položí ho na suchou podložku vyhřátého stolu, který je speciální konstruován pro ošetření dětí bezprostředně po porodu. Novorozenec se ošetřuje tak, aby se nevystavoval  nebezpečí snížení tělesné teploty. To je mimo jiné také důvod proč se po porodu nekoupe. Opatrně se osuší, a pokud je třeba, odsaje se mu tekutina, obvykle zbytky plodové vody, z  nosu a z úst. Dětská sestra také v této chvíli ještě kontroluje ošetření pupečního pahýlu svorkou nebo podvazem. Součástí ošetření po porodu je i ochrana očí dítěte  před  bakteriální nákazou, kterou mohl získat z rodidel matky. Do obou očí se vkápnou desinfekční kapky. 


Dětská sestra nebo dětský lékař na porodním sále hodnotí zdravotní stav narozeného dítěte prostřednictvím   bodovacího  Apgar - skóre (nazvaného podle americké anestezioložky  Virginie Apgarové)


MUDr. Martin Gregora

Z  Knihy o těhotenství a dítěti