Paralen a Acylypyrin v těhotenství - dotaz z PORADNY

__ADV__Otázka 1:

Dobrý den, děkuji za předešlé odpovědi a mám jeden dotaz, který mi vrtá hlavou. V 7tt mi gynekolog řekl, že můžu s klidem brát Paralen 500, v lékarně se zhrozili, že v I.trimestru to nesmí být, ukázaly mi i na monitoru PC ten leták a doporučily mi Acylpyrin. Co teď? Jsem docela na rozpacích. Děkuji za odpoveď.



Otázka 2:

Moc děkuji za odpověď 6759 ohledně Paralenu. Ale musím se i docela zlobit. To přece není možné, aby docházelo v dnešní době k takovým závažným omylům. Lékarnice (vedoucí lékarny) mi ještě upozorňovala, že Paralen způsobuje v tom I.trimestru poruchu jater plodu, že to probíraly na seminářích. Já požila 3 paraleny toté 1 acylpyrin. Těhotenství přece je vážná a krásná věc a né nějaký obchod, kde Vám dají buď rohlík nebo chleba. Přeji moc úspěchů při Vaši práci.





Odpověď:

Dobrý den, tak to je samozřejmě otázka, bohužel lékárníci to vidí jinak - nevím, odkud tyto "smělé" informace berou - napadá mě snad jen sledování z pokusů na zvířatech - nelze paušálně chápat, že stejně působí lék u lídí, paracetamol je dle FDA/Food And Drug Administration - americká asociace pro potraviny a léky - agentura, která soustřeďuje gigantické množství dat z celého světa o působení léků, mj. v těhotenství a určuje co je a co není nebezpečné v těhotenství a kategorizuje léky do tříd A,B,C,D,X - první dvě kategorie zcela o.k. / - zde je Paralen zařazen jako kategorie A - tedy ZCELA bezpečný. Neexistují žádné důkazy o jeho negativním působení u lidí - resp. na těhotné  ženy v běžných dávkách - do 6 tbl denně - už jsem takto poučil snad desítky mých těhotných kamarádek a ani u jedné z nich samozřejmě pražádný problém nebyl , pokud se samozřejmě nepředávkuje matka :-)) - více jak 8 tbl denně - "odnesou" pak i játra matky. Nárazové užití Acyplpyrinu nic neudělá, lék je však kontraindikován hlavně III. trimestru - riziko krvácení, selhání ledvin plodu a oběhových adaptačních změn po porodu. Pokud je Acylpyrin užíván v dávkách více nebo rovno 500mg denně v prvních dvou trimestrech, není sice známo jednoznačné riziko stran malformací, vrozených vad, ale riziko krvácení tu je určitě, byť o něco nižší než v posledním trimestru.

Tady je odpověď jednoho velmi renomovaného zahraničního kolegy, který je přímo farmakolog - čili zabývá se výzkumem léků mj. v těhotenství Paracetamol in pregnancy, fakt zůstává rozum stát nad těmi informacemi kolegů lékárníků a už začínám být opravdu "naštván", protože to je opravdu naprostá nekompetentnost kolegů...:-)

 

MUDr. Michal Koucký