Partner v těhotenství

Název této kapitoly je zvolen záměrně. Všude se dočtete o partnerech při porodu, ale málokdo si uvědomí, že role partnera nezačíná samotným porodem, ale již mnohem dříve. Dnes jsou partneři mnohem více do celého děje zapojeni, doprovází Vás na kontroly do těhotenských poraden, jsou přítomni u ultrazvukových vyšetření plodu, navštěvují přípravné kurzy k porodu přímo určené jim, společně vybíráte porodnici, kde chcete rodit, spolu chodíte na její prohlídku a v neposlední řadě spolu prožíváte spoustu nových pocitů radosti z příchodu miminka, ale i obavy o jeho zdraví a zda vše zvládnete.

 

Pokud Vaši partneři ještě nejsou přesvědčeni, zda chtějí být s Vámi u porodu, tak není vhodné je do ničeho nutit, spíš jim zkuste nabídnou, že se spolu půjdete podívat na nějaký z přípravných kurzů pro tatínky. Tyto kurzy bývají přínosné, budoucí tatínkové se zde dovědí mnoho potřebných informací týkajících se těhotenství a porodu. Můžou se zeptat na věci, které jim doposud nejsou jasné, a na věci, které si zatím nedokáží představit. Navíc tam budou ve skupině s ostatními tatínky, kteří jsou tzv. na stejné lodi.

Tyto kurzy jim poskytnou informace, díky nimž se na porodním sále budou cítit lépe, budou i více aktivní, a tím samozřejmě i větší oporou svým partnerkám.

Kurzy zpravidla vedou zkušené porodní asistentky, které jim zodpoví všechny dotazy, dále jim ukáží úlevové polohy při bolestech, masáže, které můžete v průběhu porodu využít, naučí je, jak mají s partnerkou správně dýchat, relaxovat apod. Budoucí tatínky také upozorní na hormonální disbalanci, se kterou budou souviset změny nálad partnerky zvláště v šestinedělí.

 

Pokud ani tyto kurzy nepomůžou Vašeho partnera přesvědčit k přítomnosti u porodu, nemusíte se bát, že je vše ztraceno, mnozí z tatínků si to rozmyslí na poslední chvíli, kdy už budete na porodním sále. Sami zjistí, že to není tak hrozné, jak si představovali. Výhodou je, když partner už v porodnici někdy před tím s Vámi byl a to prostředí už zná.

Každý doprovod na porodním sále by měl vědět, že při jakémkoliv zaváhání nebo nezvládnutí situace může kdykoliv v průběhu porodu odejít a jeho role je zastoupena porodní asistentkou.

Všichni otcové, kteří u porodu byli, společně tvrdí, že je to nezapomenutelný zážitek, který Vás ovlivní na celý život.

Na přítomnost u porodu má Váš partner nárok na jeden den volna od zaměstnavatele. To platí i na odvoz maminky s miminkem z porodnice.

Velmi přínosné je, když si Váš partner na první dny po propuštění z porodnice může vzít dovolenou, je Vám v této náročné době nápomocen a podělí se s Vámi o péči o novorozence.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucie Marková
Autorka je diplomovaná porodní asistentka

Odborný článek