Péče o novorozence doma

Většina maminek má obavy, zda se po příchodu z porodnice dokáže dobře postarat o své děťátko. Právě pro ně jsou určeny následující řádky. Odpovídá se v nich na otázky, které si pokládá snad každá novopečená maminka.

Bude zdravý novorozenec užívat doma nějaké léky?

Ano bude. Dětský lékař vám předepíše vitamin D, K a později Fluorid. Vitamin D je důležitým faktorem pro správnou stavbu a růst kostí. Nedostatek tohoto vitaminu může vést ke vzniku onemocnění zvaného křivice.
Vitamin D dítěti podáváme od čtrnácti dnů jeho věku v dávce jedné kapky denně, a to do konce prvního roku jeho života, u dětí narozených v podzimních měsících pak déle, a to do jednoho a půl roku věku. Umělá výživa je obohacena vitaminem D v dostatečném množství, ale přesto se doporučuje přidávat vitamin formou kapek zejména v prvních měsících života.
Vitamin K se podává jako prevence krvácivé nemoci novorozence. Je několik možností, jak dítěti podávat vitamin K. Po porodu je vhodná forma injekcí do zadečku, doma pak je doporučováno pokračovat ve formě kapek podle schématu: jednu kapku každý týden do jednoho měsíce věku a dále pak jednu kapku každý měsíc až do půl roku kojeným dětem. Zdánlivě malé množství léku totiž zabrání závažnému krvácení novorozence.
Fluorid má zásadní význam v prevenci zubního kazu a doporučuje se podávat od šesti měsíců věku dítěte. Potřebné množství závisí na obsahu fluoru v pitné vodě, kterou používáte. Podává se ve formě tabletek, které vám předepíše dětský lékař.

Co je třeba mít pro dítě doma připraveno?

6–8 košilek
6–8 dupaček a ponožek
2 svetříky
2 čepičky
4–6 povlaků na peřinku
dětská dečka
2–3 zavinovačky s vložkou
plenky
plenkové kalhotky (průměrná spotřeba je kolem padesáti kusů týdně)
žínky, ručníky, osušky
plastová vanička
teploměr-rychloběžka
kartáček na vlásky
nůžky na nehty
mast na zadeček
líh na čistění pupíku
rostlinný olej a genciánová violeť
sterilní čtverce
odsávačka hlenů z nosu
dětská postýlka (příčky na ohrádce kolem postýlky by od sebe neměly být vzdálené více než sedmdesát pět milimetrů a méně než čtyřicet pět milimetrů)
dětská sedačka do auta

Kdy se může s novorozencem chodit ven?

V pěkném teplém letním počasí dejte pozor na přímé slunce a přehřátí uvnitř kočárku. Venku v polostínu může pobývat novorozenec hned po propuštění z porodnice.
V ostatních ročních obdobích je pro novorozence a malého kojence pro pobyt venku hraniční teplota kolem minus pět stupňů Celsia. Mazání obličeje krémem v chladném počasí je nevhodné. Voda, kterou krém obsahuje, mrzne. Vhodnější je mast. Lépe je v zimě nemazat obličej vůbec.

Jak dítě obléci ?

Každá maminka má strach, aby děťátko nenastydlo. Nebojte se oblékat ho přiměřeně, tedy tak, jak oblékáte sebe. Teplota ručiček není spolehlivou známkou teplotního komfortu novorozence. O tom, že mu není zima, se můžete přesvědčit přiložením dlaně na jeho nos. Nesmí studit.

Jaké hračky jsou pro miminko nejvhodnější?

Hračky by měly být omyvatelné a svým tvarem, velikostí, povrchovou úpravou a materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, by měly být vhodné pro kojence, protože ten je, jakmile na ně dosáhne, bude brát do pusy. Výrobcem by měla být uvedena vhodnost hračky pro daný věk. Levné hračky pochybného původu mívají i pochybnou kvalitu.

Jak děťátko spí?

Novorozenec zpočátku spí kdykoli během dne i noci, pokud je sytý a spokojený. Již od této doby rozlišujte svým přístupem denní a noční spánek. Krmte jej v noci v tiché a málo osvětlené místnosti. Postýlku používejte pokud možno pouze na noční spánek. Později se ukládání ke spánku stává důležitým rituálem v životě dítěte. Dítě musí být unavené a připravené ke spánku, aby prospalo celou noc. Uspávejte ho pokaždé ve stejnou dobu.
Potřebuje spát také ve dne, aby nabralo sílu. Na spaní stačí, aby bylo lehce oblečeno a teplota v místnosti má být příjemná i pro lehce oblečeného dospělého. Pozor na přehřátí dítěte. Nejbezpečnější poloha pro spánek je na zádech. Poloha na boku není vhodná, protože se dítě může převalit na bříško a spánek na bříšku není vhodný pro nebezpečí syndromu náhlého úmrtí kojence.
Pro bdělé dítě pod dohledem je naopak vhodné, aby určitý čas trávilo v poloze na bříšku – a to pro rozvoj jeho duševních a pohybových schopností a dovedností.

Jak správně stříhat nehty, čistit ouška a nos?

Nehty novorozence po porodu většinou naši péči nevyžadují. Stříháme je až později. Až budete ale vašemu děťátku nehty stříhat, nebude se mu to patrně moc líbit. Stříhejte mu je tedy když spí nebo si ho posaďte na klín, přidržte vždy jeden prst a ostříhejte nehet podle tvaru špiček prstů. Nehty na nožičce zastřihněte rovně, aby postranní konce nezarůstaly do kůže. Pozor na kůži pod nehtem. Hranice kůže a volného nehtu není zprvu zřetelná, a tak snadno můžete stříhnout do kůže.
Ouška po koupání stačí vysušit osuškou, a to jen tam, kam dosáhnete, abyste neporanili dítěti zevní zvukovod. Pouze v případě potřeby vyčistěte krouživým pohybem dítěti obě nosní dírky. Vata se k tomu nehodí. Zůstane z ní totiž v nose plno chloupků. Vhodná je buničina nebo gáza.

Jak se novorozenému miminku měří teplota?

Teplotu u novorozence a kojence měříme v zadečku teploměrem, rychloběžkou nebo digitálním teploměrem. Normální teplota se pohybuje mezi 36,5–37,2 °C. Od šesti týdnů věku odečítáme od naměřené hodnoty půl stupně Celsia.

Kdy píchat dírku pro náušnice?

Toto je sice častá otázka maminek, ale není na ni jednoznačná odpověď. Někteří doporučují vyčkat než se zahojí pupeční pahýl, který by mohl být zdrojem infekce, někteří doporučují vyčkat až do šesti měsíců. Časnější píchnutí oušek není velkým prohřeškem.

Jak poznáme, že děťátko správně roste a prospívá?

Nejlepším měřítkem růstu a hmotnosti dítěte jsou tzv. percentilové grafy, které jsou součástí očkovacího průkazu a které má u sebe také váš dětský lékař a pravidelně do nich výšku a váhu dítěte zaznamenává. Orientačně lze říci, že během prvních pěti měsíců života vyroste kojenec v průměru o třicet procent.
Z průměrných padesáti centimetrů při narození na sedmdesát pět centimetrů, tedy o padesát procent, vyroste pak v průběhu prvního roku věku.
Tělesnou hmotnost hodnotíme ve vztahu k délce dítěte. Orientačně lze říci, že kojenec zdvojnásobí svou porodní hmotnost v pátém až šestém měsíci a v roce věku ji ztrojnásobí. Denní přírůstek je jeden a půl až dva gramy. Přírůstky jsou nepravidelné a je třeba je hodnotit za delší časové období, například za týden.
Dobře kojené nebo uměle živené dítě má denně čtyři až šest počuraných plen. Od čtvrtého dne do čtvrtého týdne má asi čtyři stoličky denně, později jich ubývá, výjimkou pak není ani pouze jedna stolička jedenkrát týdně.
K vaší orientaci slouží také nepřímé známky prospívání dítěte: jeho spokojenost a klidný nepřerušovaný spánek.

Jak kojit s poraněnými bradavkami?

Poraněné bradavky jsou známkou špatné techniky kojení. Nejlépe je poradit se s někým zkušeným. Jednou z možností je zatelefonovat na Laktační ligu a domluvit si schůzku s laktační poradkyní.
Hojení poraněné bradavky by nemělo trvat déle než tři dny. Jinak je nutné pomyslet na infekci plísní a ihned zajít k lékaři a pak po radě s lékařem ji léčit. Poraněná bradavka nejméně bolí, změníte-li polohu při kojení tak, aby byla prasklina v koutku úst dítěte. Pokud nelze bolest, která může blokovat uvolňovací reflex, odstranit, zkuste sice vynechat několikrát kojení z poraněného prsu, ale pro prevenci možného zánětu odstříkejte mléko z prsu rukou místo přiložení dítěte. Čerstvé poranění můžete pokapat několika kapkami zadního mléka a nechat dobře zaschnout na vzduchu. Pro déle trvající poranění už to ale není vhodné. Prospět mohou masti podporující hojení. I poraněným bradavkám prospívá dobré oschnutí po skončení kojení a nošení chráničů bradavek místo obvyklých vložek do podprsenky.
Na mytí bradavek nepoužívejte mýdlo, ale pouze vodu!

Může maminka kojit, když má teplotu?

Ano. Při běžných nemocech, které jsou provázeny horečkou, kojit matka může.V mléce navíc předává ochranné látky, které její organizmus při nemoci tvoří, a tím chrání dítě, aby neonemocnělo také.

Jak je to s užíváním léků v době kojení?

Většinu běžných léků může kojící matka užívat. Porada s lékařem je ale vždy namístě. Co se týká antikoncepčních prostředků, nejsou pro kojící matku vhodné všechny preparáty, ale pouze ty, které obsahují gestageny, jež nesnižují tvorbu mléka (Depo Provera, Exluton). Opět platí, poraďte se se svým lékařem (gynekologem).  

      

MUDr. Martin Gregora