Péče o tělo v těhotenství a po porodu

V těhotenství by se neměla návštěva kosmetičky rozhodně vynechávat, kosmetička pouze zvolí typ přípravku, který bude v danou chvíli klientce lépe vyhovovat a bude řešit její problém s ohledem na těhotenství. Výběr kosmetičky by měl záviset samozřejmě na její odbornosti, na kosmetickém ošetření, které nabízí a nemalou roli hraje i prostředí ve kterém se musí klientka cítit dobře /soukromí, polohovací pohodlné lehátko,relaxační hudba/.
V těhotenství v důsledku hormonálních změn dochází u některých budoucích maminek ke zhoršení stavu pleti. Pleť bývá citlivější než obvykle, objevuje se akné, těhotenské pigmentové skvrny. Žádnému z těchto projevů se nedá předejít,většinou po porodu sami vymizí,ale mohou se kosmetickým ošetřením zmírnit.
V těhotenství je lépe volit přípravky přírodního charakteru, bez konzervačních látek, barviv a parfémů. Pokud klientka používá aromaterapeutickou kosmetiku měla by se v těhotenství a v době kojení vyhýbat některým aroma olejům např. šalvěj, rozmarýna,máta,kafr,ylang ylang apod. Rozhodně by nastávající maminky neměly podstupovat speciální ošetření AHA kyselinami – chemický peeling, laserem, přístroji na bázi galvanického proudu, depilačním laserovým přístrojem apod. Naopak si dopřávat relaxační masáž obličeje, pravidelné čištění pleti a klidnící masky.


Péče o pokožku těla v těhotenství
V důsledku zvětšení prsů a bříška v těhotenství dochází u některých maminek k popraskání kůže. Toto kosmetické poškození je nezvratné a jediná možnost jak mu zabránit je prevence.
Pokožka se musí tedy udržovat neustále vláčná a pružná,což nám zajistí olejové preparáty k masáži i k mytí pokožky. Existují firmy, které nabízejí sprchové a koupelové oleje, které nahradí mýdla. Neobsahují žádné tenzidy, které by pokožku vysušovali, ale naopak jsou pouze směsí olejů doplněných vitamíny. Pokožku zbaví nečistoty stejně jako mýdlo a zároveň ji ochrání. Po použití takových olejů není nutné používat tělová mléka. Na našem trhu se najdou i hydrofilní mycí oleje pro intimní hygienu, opět se jedná o čistou směs olejů, která čistí sliznici pohlavních orgánů, aniž by ji dráždila.Aplikace takových olejů se dá použít i jako ochrana před koupáním ve veřejných bazénech s chlorovanou vodou, což by mohli uvítat budoucí maminky navštěvující kurzy plavání.
Jedním z výborných olejů pro aplikaci na celé tělo je čisté KARITÉ známé pod názvem sheabutter nebo bambucké máslo. Čistý olej se dá použít k masáži celého těla od prvních dnů těhotenství, zlepšuje elasticitu pojivové tkáně, je vhodný jako prevence proti přesušení a popraskání bradavek, připraví hráz na přírodní porod bez nastřihnutí díky pravidelné masáži, urychluje hojení,je dobrou přísadou do koupele a v neposlední řadě se dá použít jako dětský olej.
Odborná masáž těla by se neměla provádět v prvním trimestru těhotenství, později pouze s ohledem na těhotenství.


Ošetření pokožky těla po porodu a ukončení kojení
Pro opětovné zpevnění pokožky, odstranění celulitidy a zpevnění prsou nabízejí kosmetická studia různá ošetření . Vždy se jedná o kúru, která vyžaduje pravidelnou docházku a určitou spolupráci klientky. Kúra bývá založená na zábalech, masážích, maskách,jako účinné látky se používají výtažky z mořských řas, mořská voda,parafín, parafango, rostlinné výtažky, vitamíny,oleje a různé chemické přísady zajišťující odbourání tukových buněk, zpevnění a hydrataci. K sadě přípravků pro profesionální ošetření patří také set pro domácí použití jako doplněk ošetření.


 
Baldé Bártová Lucie



Studio Baldé
Na Pankráci 75/1231
Praha 4,140 00
tel.:241 400 088
721 804 064