Pleť namáhaných partií těhotných i kojících žen si zaslouží péči

V těhotenství prochází organismus mnoha změnami a některé z nich se projevují i na pokožce. Hladiny ženských pohlavních hormonů (hlavně estrogenu) jsou mnohem vyšší než dříve.
Pokožka je k hormonům velice vnímavá, a tak některé ženy zjišťují, že vypadají lépe než kdykoli předtím. Zmizí akné a pupínky, pokožka je hebčí a získává lepší tonus a barvu. Jsou však i ženy, které mají v těhotenství pleť o něco sušší. Právě jim uleví hydratační krémy a olejové koupele.

Jak zamezit striím?
Už ve druhém měsíci těhotenství se začínají velmi výrazně měnit prsy. Prsní dvorce ztmavnou, bradavky jsou citlivější a zvýrazní se povrchové žíly. Někdy se objeví první pajizévky neboli strie.
Zvláště výrazné změny však nastávající maminku čekají v pátém měsíci. Pokud do té doby nepřikládala velkou váhu péči o pokožku, má nejvyší čas začít. Zvláště partie bříška, prsou a hýždí jsou stále více náchylné k tvorbě strií. Jemné masáže (bříško je lépe vynechat, aby nebyla příliš drážděna děloha) a používání vhodných tělových přípravků mohou mnohé napravit. (Ve hře je však řada dalších faktorů - například dědičnost nebo vrozená elasticida kůže).

Odhaduje se, že striemi trpí  75-95 % všech těhotných žen. Co je vlastně způsobuje?
Jsou vlastně výsledkem ztenčení a ztráty elasticidy spodní vrstvy kůže (dermis) a rozrušení svazku kolagenních vláken. Zpočátku vypadají pajizévky jako jasně červené a vystouplé čárky 6 až 12 mm široké. Později znachoví, nakonec zploští a značně vyblednou..
Příčiny jsou pravděpodobně dvě:
- Nezvykle velké množství hormonů rozkládá a odstraňuje z kůže bílkoviny. Tak se rozrušují svazky kolagenních vláken a pokožka se ztenčuje jako papír.
- Nárůst hmotnosti zvyšuje v kůži napětí a svazky kolagenních vláken se roztahují a trhají.

Nikdo nedokáže dopředu říci, u koho se v těhotenství pajizévky vyvinou a u koho ne. Je proto vhodné preventivní ošetření správným hydratačním krémem, který váže vodu v kůži a zachovává její elasticidu.
Ani ve chvílích, kdy se žena striím neubrání, není však vše ztraceno. Užíváním krému s regeneračními schopnostmi lze vzhled pokožky výrazně vylepšit.

Pokračování příště - Strie nejen v těhotenství

 

          

Odborný článek