Pneumokokové infekce - příběhy pacientů

Pneumokok  často vyvolá  zánět středního ucha

Dvouletá holčička dobře prospívala, neměla žádné vážné zdravotní problémy, ale „trpěla na ouška“. Třikrát po sobě prodělala  zánět středního ucha. Přestože maminka dbala pokynů lékaře, příznaky zánětu středního ucha se objevily znovu. Holčička byla ošetřena na ušní ambulanci a byla jí  provedena paracentesa (propíchnutí ušního bubínku a vypuštění hromadícího se hnisu při zánětu). Stav se zlepšil, avšak teploty  přetrvávaly, proto dostávala léky proti teplotě. Další den teplota vystoupila až na 40.0 ˚C a stav dítěte se výrazně zhoršil.

Objevila se spavost, během několika hodin dítě nereagovalo na okolní podněty,  proto bylo  převezeno na dětské oddělení. V nemocnici  byla ihned provedena veškerá vyšetření včetně odběru mozkomíšního moku.Tím byla potvrzena diagnóza  hnisavého zánětu mozkových blan ( meningitida), jejímž původcem byl pneumokok.

Zdravotní stav dítěte se neustále zhoršoval, proto bylo již za hodinu převezeno vozem záchranné služby do Fakultní nemocnice na dětskou kliniku. Ani přes veškerou intenzivní a resuscitační péči včetně umělé plicní ventilace se holčičku nepodařilo zachránit.

Meningitidu často vyvolává i pneumokok

Až dosud zdravá dvouletá holčička začala zvracet, v zápětí promodrala a byla bezvládná. Ihned byla převezena vrtulníkem na dětské oddělení okresní nemocnice. Zde bylo ihned vysloveno podezření na zánět mozkových blan meningitidu, ihned byly provedeny všechny potřebné odběry a vyšetření, byla zahájena léčba.  Stav se stále zhoršoval, a tak byla holčička  během 2 hodin převezena  na  dětskou kliniku Fakultní nemocnice.Již během převozu došlo k zástavě dechu a zhoršování základních životních funkcí. Podařila se sice resuscitace s navozením dechu, avšak přes veškerou intenzivní péči lékařů se dítě nepodařilo zachránit.  Původcem byl opět pneumokok.

Pětiletý chlapec měl dva dny teplotu 38 ˚C a stěžoval si na bolesti v uchu. Lékař zjistil zánět středního ucha a provedl paracentézu (propíchnutí ušního bubínku a vypuštění hromadícího se hnisu při zánětu).  Třetí den dítěti stoupla teplota na 39 ˚C, opakovaně zvracel a dostavila se světloplachost. Při kontrole na ORL ambulanci chlapec upadl do bezvědomí a byl neprodleně hospitalizován na dětské klinice,    byla mu poskytnuta veškerá intenzivní péče. Vyšetření prokázalo, že původcem infekce byl pneumokok. Lékařům se podařilo chlapce zachránit, avšak infekce se neobešla bez trvalých následků. Chlapec trpí poruchou imunity a středně těžkou mozkovou dysfunkcí.




zdroj: Česká společnost podpory zdraví

Témata: