Počátky antikoncepce

Každé lidské společenství stálo v minulosti před otázkou, kolik členů zvládne uživit. Již v minulosti se mnohé národy pokoušely regulovat porodnost, ať už z osobních nebo hospodářských důvodů. Dříve než byly objeveny vědecké způsoby kontroly porodnosti, existovala celá řada způsobů, jak zabránit početí.

V primitivních společnostech byly snahy o omezení porodnosti založeny na pověrách. Ženy nosily nejrůznější kouzelné amulety, pily bylinné nápoje, aplikovaly vaginální výplachy a horlivě vzývaly svoje božstva. Ve středověku byly oblíbené pásy cudnosti. Řada národů objevila možnost u žen vypočítávat neplodné dny. Nejstarší antikoncepční metodou je ale nejspíše přerušování soulože před ejakulací mužského semene.

Byly známy i metody jak „znehybnit spermie“, které z dnešního hlediska mají svůj vědecký podklad. Vyráběly se sice primitivní, ale často účinné kondomy ze zvířecích střívek. V některých kulturách se osvědčily i jakési sedací koupele pro muže v horké vodě před pohlavním stykem. Spermie totiž v teple doslova zleniví a nejsou příliš pohyblivé, takže se nedostanou k vajíčku.

V 19. století vznikly velké spory o regulaci porodnosti. Společnost se prudce rozvíjela a ženy začaly přemýšlet o svých právech. Díky ženskému hnutí se přece jen postupně ujaly myšlenky, podle kterých by ženy měly mít právo o svém těhotenství rozhodovat. Do té doby nebylo zvláštností, že žena byla jedenkrát do roka těhotná. Není se pak co divit, že komplikace spojené s porodem byly jednou z nejčastějších příčin úmrtí žen v produktivním věku.

První antikoncepční pilulky se ale objevily až po 2. světové válce. Přispěl k tomu rozvoj vědeckých poznatků a objasnění mechanizmů ovulace (zrání vajíčka). V roce 1966 se podle některých studií odhadovalo, že tyto hormonální pilulky používá asi 10 miliónů žen. Problémem této velice účinné metody je její finanční nedostupnost pro ženy třetího světa a dále to, že nechrání před šířením pohlavně přenosných chorob.

Omezování porodnosti není jen biologickým, ale také závažným společenským problémem ve světě, jehož prostor a zdroje obživy jsou omezené. Problémy s překotným růstem obyvatel musí zvládat hlavně rozvojové země. Snahy o přesvědčování obyvatelstva metodou šíření osvěty jsou zatím účinné jen minimálně. Indie se pokoušela v určitém období přesvědčit muže k dobrovolné sterilizaci peněžitými příspěvky. Tato akce se však nesetkala s předpokládaným úspěchem. Počet dětí totiž stále přestavuje důkaz mužovy zdatnosti a zajišťuje rodině dostatek pracovní síly.

 

zdroj: MediCentrum