Pohybová aktivita těhotných žen

Žena, která je zvyklá pravidelně sportovat a otěhotní, si jistě klade otázku, zda může ve svých sportovních aktivitách pokračovat.

Na otázku, zda sportovat, nebo ne v těhotenství, není jednoznačná odpověď. Vždy je třeba uvážit, o jaký sport se jedná, jak je těhotenství pokročilé a jaký je stav těhotné,“ uvádějí ve své publikaci Průvodce těhotenstvím a porodem autoři František a Jaroslava Macků. A pokračují výčtem omezení a doporučení platných pro tělesnou aktivitu těhotných žen.

"Mezi kategorická omezení patří například nevhodnost cvičení a trénování až do úplného vyčerpání. Budoucí maminka by si měla hlídat tělesnou teplotu, která v důsledku námahy při sportovním výkonu nesmí překročit 38 stupňů Celsia, dále by se měla vyhnout sportům, při kterých hrozí riziko srážek, pádů a nárazů anebo vyvolávajícím dlouhodobé zvyšování nitrobřišního tlaku. Zcela nevhodné jsou i aktivity, při kterých je nutnost zadržovat dech. Snižuje se tím průtok krve dolní polovinou těla a zhorší se krevní zásobení plodu kyslíkem. Nedoporučuje se ani pobyt ve vysokohorském prostředí nad 2 500 metrů nad mořem."

Čemu by se tedy těhotná maminka měla určitě vyhnout?

„Takzvaně problémové sporty jsou jízda na koni, tenis, bruslení, lyžování, terénní běh. Lze sice namítnout, že záleží na tom, nakolik těhotná sport ovládá a s jakou intenzitou jej provádí. V každém případě jsou vysoce rizikové a od začátku 7. měsíce nejsou přípustné; koupání ve veřejných lázních, rybnících, řekách a v moři, zejména v druhé polovině těhotenství. Voda bývá znečištěná, chladná, v moři je těhotná ohrožena nárazy vln. Pokud se na takových místech koupe i na začátku těhotenství, neměla by být sama, měla by mít možnost osprchovat se a vystříhat se prochlazení,“ říkají František a Jaroslava Macků a dodávají::

Bez diskuze je nutno odmítnout: Potápění, seskoky padákem, cvičení na nářadí, míčové hry jakéhokoliv druhu, všechny druhy vrcholového tréninku, silové sporty, jako je vzpírání a vrhy, a dále všechny namáhavé vytrvalostní výkony.“

A jaké sportování je naopak prospěšné?

„Plavání po celou dobu gestace, přestat až krátce před porodem. Plavání ve vodě vhodné teploty uvolňuje svalstvo celého těla, prohlubuje se dýchání. Nutno je ovšem pamatovat na to, že voda ve veřejných bazénech bývá chlorovaná, a může tak podráždit poševní sliznici. Po vystoupení z vody se má těhotná osprchovat a převléknout do suchého oděvu a neprochladit si především dolní část těla. Jízda na kole pomalým tempem je pro těhotné vhodná. Není ale radno jezdit v městském dopravním provozu. Vdechování výfukových plynů s vysokým obsahem oxidu uhelnatého by snížilo obsah kyslíku v krvi těhotné. Zpomalená reakce těhotných žen by mohla být příčinou kolizí a zranění. Tanec, ne však na vysokých podpatcích, blízký spíše zdravotní gymnastice (nikoliv rock and roll) a jen krátkou dobu s dostatečnými přestávkami, lze připustit. Je třeba připomenout, že plod od 26. týdne gestace také již poslouchá! Doporučit lze rychlejší chůzi, ve zdravém prostředí. Pravidelným krokem se tělo těhotné rytmicky pohupuje, takže vlastně dítě kolébá!“ uzavírají oba autoři.

Jak je vidět, i sportovně založené maminky si během těhotenství mohou přijít na své. V každém případě je ale rozumné se nejprve poradit se svým lékařem a neriskovat.