Poloha ženy ve II. době porodní

Poloha  ženy ve II. době porodní - obrázek
Poloha ženy ve II. době porodní - obrázek

I v průběhu II. doby porodní by si žena měla zvolit polohu, která je pro ni nejpohodlnější. Opět je třeba varovat před dlouhým ležením na zádech, kdy snáze dochází
k porušení 
prokrvení dělohy a tím i placenty.

 

Dnes je již většina porodních sálů v České republice vybavena pomůckami pro různé druhy porodních poloh. Porodní asistentky dávají podněty pro obstarávání žíněnek, porodních vaků, stoliček, gymnastických míčů, někde jsou instalovány žebřiny nebo závěsná lana. Moderní porodnická lůžka jsou již dnes konstruována  tak, že umožní i ty nejkurióznější polohy, a to ještě s relaxační hudbou, přičemž  reproduktory jsou umístěny přímo v madlech lůžka.

 

 

 

Jaké polohy si ženy volí nejčastěji? 

Vleže, vpolosedě, vsedě, na boku, vkleče, ve dřepu a na "porodní  stoličce".  Rozhodnutí o poloze na konci II. doby porodní by mělo být výsledkem dohody mezi matkou a porodní asistentkou nebo porodníkem, kteří mamince budou pomáhat. Záleží na jejich  porodnických zkušenostech, aby porod probíhal hladce, bez ohrožení dítěte a současně s minimálním porodním rizikem poranění maminky.

 

 

 

Při porodu na porodnické židličce musí porodní
asistentka pomáhat vkleče na zemi.

 

 

Občas slýchávaná výtka, že porodníci mají obavy o své pohodlí při práci, a proto rodí rodičky vleže, není namístě. Naopak strnulý postoj při tzv. "klasické porodní poloze" je pro porodníkova záda velmi nepříjemný a časem dokonce škodlivý. Na druhou stranu tato poloha umožňuje nejlepší kontrolu rozpínání konečníku rodičky a postupy, které mohou zabránit jeho poranění.

 

Autor: doc. MUDr. A. Pařízek, CSc.
Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015