Poražte horka a užijte si léto s našimi tipy

Poražte horka a užijte si léto s našimi tipy - obrázek
Poražte horka a užijte si léto s našimi tipy - obrázek

Pro mnohé z nás reprezentuje "chuť léta" mastné maso na grilu, sladké dobroty a nekonečné množství ledových koktejlů. Jejich vyřazení z našeho jídelníčku se nám může zdát téměř nemožné. Musíme však uznat, že nikomu z nás neuškodí pár tipů na úsporu kalorií. Díky těmto svěžím a zdravým alternativám se budete cítit úžasně!

Namísto limonády vyzkoušejte perlivou vodu ochucenou ovocem

Hledáte náhradu za nealkoholické nápoje? Jedním z mnoha důvodů, proč byste měli nealkoholické nápoje nechat v regálech obchodů, je fakt, že jsou PLNÉ zbytečného cukru, kofeinu a fruktózového sirupu. Škodí zubům, neobsahují potřebné živiny a také vám nepomohou vypadat dobře v plavkách.

Pro ty, kteří milují bublinky, máme jeden skvělý tip. Stejného efektu dosáhnete, když přes noc zamrazíte malé bobulové ovoce ve vodě a přidáte jej do vaší oblíbené sycené vody. Získáte tak stejný bublinkový efekt - bez nežádoucích účinků cukru - topící se kostky zároveň (přirozeným způsobem) nápoj osladí.

Přidané ovoce nevylepší jen vzhled či chuť vody. Zároveň ji změní z "obyčejné" na"výživnou" - bohatou na vitamíny B a C.

Balenou omáčku nahraďte rychlou javorovou barbecue omáčkou

Víme, že letní menu může být náročné. Jeho zdlouhavá příprava může způsobit, že drobnosti, jako např. omáčky a marinády, se nedostanou na váš seznam priorit. Věděli jste, že většina balených omáček je plná soli, rafinovaného cukru, tuků, umělých příchutí, barviv a konzervačních látek? Nahraďte tyto nezdravé potraviny jednoduchým receptem na barbecue omáčku.

Připravte si:

¾ šálku javorového sirupu
½ šálku rajčatové pasty
2 PL hnědého cukru
1 PL bílého octa
¾ šálku kečupu
½ šálku studené vody
½ lžičky cibulové soli
¼ lžičky celerových semínek
sůl a pepř (dle chuti)

Smíchejte rajčatovou pastu, hnědý cukr a bílý ocet. Když se spojí do hladké směsi, přidejte je do misky s ostatními ingrediencemi, umixujte a omáčka vhodná na marinování i podlévání je hotová. Ochutnejte a oblížete si i prsty.

Namísto přeslazených smetanových zmrzlin vyzkoušejte banánovou "zmrzlinu"

Zmrzlina patří k nejoblíbenějším dezertům. Pokud však nestojíte o extra kalorie, potřebujete něco, co vám přinese stejný požitek bez pocitu viny. Vyzkoušejte tuto banánovou alternativu. Recept je velmi jednoduchý. Už nemusíte mít obavy, když vás přepadne chuť na něco sladkého.

Budete potřebovat 2 mražené zralé banány nakrájené na plátky a kuchyňský robot. Ostatní je na vás. Vložte banány do kuchyňského robotu na 3 - 5 min., dokud masa nebude hladká. Do misky naberte a přidejte tolik ořechů, sušeného ovoce, medu nebo ořechového másla, kolik jen budete chtít.

Při letních vedrech se může stát, že v důsledku pocení přijdete o důležité elektrolyty, jako např. draslík, který pomáhá udržet krevní tlak pod kontrolou a přispívá ke správné funkci svalů. Tento recept vám pomůže doplnit zásoby draslíku, bez pocitů viny.

Nejste si zcela jisti, s čím máte zkombinovat steak? Hrášek se k němu skvěle hodí

S masem to může být složité. Při velkém možností (sýrem plněné, ve slanině obalené, smažené) může být někdy náročné, zkombinovat ho s něčím zeleným. V případě, že máte chuť na něco trošku "jiného", vyzkoušejte tuto mátově-hráškovou směs.

Budete potřebovat:

2 šálky vody
1 šálek zeleného hrášku
6 šálků rukoly
¼ šálku nasekané máty
2 PL čerstvé citronové šťávy
1 PL extra panenského olivového oleje
½ lžičky soli
¼ lžičky mletého pepře
½ šálku parmezánu

Hrášek uvařte a nechte osušit. Smíchejte všechny ingredience a posypte sýrem. A je to hotové - jednoduchý tip pro chutné grilování.

Hrášek je sice malý, ale skvělý. Obsahuje velké množství antioxidantů, jako např. vitaminy C a E, a má protizánětlivé vlastnosti. Hrášek - podobně jako většina zelené zeleniny - je bohatý na vitamin K, který přispívá k udržení zdravých kostí.