Porod a první dny života miminka

Konečně! Po devíti měsících očekávání, těhotenských radostí i problémů a po namáhavém porodu je děťátko na světě. Každá maminka cítí v tomto okamžiku nevýslovnou úlevu, radost a štěstí.

Když se miminko poprvé nadechne, porodník přeruší pupeční šňůru a položí děťátko – pokud je zdravé – mamince na břicho.

Sestra pak převezme novorozence v teplé pleně, položí ho na suchou podložku vyhřátého stolu, opatrně osuší, pokud je třeba odsaje ústa a nos, ošetří pupeční pahýl svorkou nebo krátkým podvazem a do každého oka vkápne dezinfekční kapičky, které ochrání novorozence před bakteriální nákazou z rodidel matky.

Někdy již v této době odchází první stolička, nazývaná smolka. Je to vazká, zelenočerná hmota obsahující zbytky buněk ze spolykané plodové vody a také střevní sekrety, které se nahromadily v průběhu těhotenství v plodové vodě. Tato smolka by měla odejít nejpozději do 48 hodin.

Co nejdříve po porodu je nutné naučit maminku i miminko správné technice kojení. O to se starají dětské sestry. Poprvé by mělo být zdravé dítě přiloženo k matčině prsu do dvou hodin po porodu, nejlépe však hned v první půlhodině.

V prvních hodinách a dnech je v prsu matky mlezivo. Obsahuje obranné látky a soli, které v tu chvíli dítě nejvíce potřebuje.

Když probíhá všechno správně, objeví se v prsech matky větší množství mléka už koncem druhého dne po porodu a zcela jistě pak třetí den po porodu. Důležité ale je, aby vzájemná poloha matky a dítěte, způsob uchopení prsu a poloha bradavky v ústech dítěte byly správné, a umožnily dítěti od prvního přiložení vypít většinu toho, co se v prsu vytvořilo.

K úspěšnému kojení je nutné dodržovat tyto zásady:

1. přiložit dítě k matčinu prsu již do třiceti minut, nejpozději však do dvou hodin po porodu

2. první den přikládat dítě k prsu vždy asi po třech hodinách – pokud samo dítě nechce častěji

3. přikládat dítě zpočátku k oběma prsům

4. neomezovat délku kojení

5. neohlížet se na intervaly mezi pitím

6. s kojením začínat v poloze vleže, později vsedě nebo i v jiných polohách

7. respektovat zvláštnosti tvaru prsů a obličeje dítěte úpravou polohy při kojení

8. dodržovat zásadu pohodlné polohy matky při kojení

9. netlačit dítěti hlavu k prsu násilím, dotýkat se pouze jemně jeho hlavy pod spojnicí uší

10. správně přiložené dítě k prsu se břichem dotýká matky v celém rozsahu, jeho brada, tvář i nos je v kontaktu s prsem

 

     

MUDr. Martin Gregora