Porod dvojčat - dotaz z PORADNY

Otázka:
Dobrý den pane doktore,
nejdříve bych moc chtěla poděkovat za tuto poradnu a za Váš náhled na těhotenství, moc mi to pomohlo.
Čekám jednovaječná dvojčátka, jsem ve 35 tt, těhotenství zatím bez komplikací. Mimča rostou rovnoměrně, ve 31+2 1919g a 1954g. Transfúzní syndrom dvojčat nemají, byla jsem na kontrolách ve fakultní nemocnici v Hradci Králové u pana doktora Hodíka. U dětí nebyla nalezena žádná abnormalita. Obě miminka jsou hlavičkama dole. Já se cítím dobře, stále jsem schopná se starat o domácnost a 3,5 letou dceru. Dle mé Dr. mám CS1 a čípek drží, neotvírám se. Břicho téměř netvrdne, za celé těhotenství jsem měla 2 kontrakce.
Teď přejdu k dotazu. Chtěla bych se zeptat, zda je pravidlo porodit jednovaječná dvojčata dříve, to je ve 38tt?
Druhý dotaz směřuje ke způsobu porodu. Rozhodla jsem se rodit ve FN v Hradci Králové. Pokud dovolí poloha a stav miminek (myslím, pokud zůstanou i nadále hlavičkama dole a pokud se jejich stav bude zdát v pořádku) a můj zdravotní stav taktéž, ráda bych miminka porodila přirozeně a ne císařským řezem. Jak Vy byste se na tuto variantu díval? Myslíte, že je to velký hazard? Ještě dodám, že první dceru jsem rodila přirozeně, po odtoku plodové vody, byla poměrně velká - 3900g a porod byl dlouhý a náročný.Ale vše bylo bez poporodních komplikací. Přesto mám obrovskou chuť to zkusit znovu.Moc děkuji za odpověď. Přeji hodně štěstí a radosti z práce.

 

Odpověď:
Dobrý den, "vaječnost" dvojčat je sice důležitá informace,ale daleko důležitější je,jestli mají společnou JEDNU  placentu (jsou tzv. monochoriální)  nebo jestli každý plod  má svoji placentu (jsou tzv. bichoriální ).Jednovaječná:pakliže je to druhá varianta- v takovém případě nelze odlišit od dvojvaječných - pozná se až s velkým odstupem po porodu - dvě placenty + dva plodové vaky - biamniální bichoriální, znamenají možnost rodit spontánně při polohách dětí hlavičkou dole nejpozději do cca 38.ukončeného týdne. Všechny ostatní "konstelace" poloh = cís.řez. Vaječnost (čili zygocita) se dá poznat jspolehlivě edině na počátku, nejpozději do cca  gravidity, optimálně v I.trimestru, kdy dle UZ nálezu včas musíme říci,o jaký typ dvojčat jde, je to dokonce informace klíčová - viz dále. Jestliže mají jednovaječná dvojčata jednu společnou placentu = jsou tzv. monochoriální, pak se všude na světě ve vyspělých státech provádí plánovaný cís.řez v 36.týdnu, bez ohledu na polohy plodů. Stejné je i doporučení České gyn.-por.společnosti. Porod spontánní - myslím monochoriálních dvojčat ( i kdyby byly obě děti hlavičkou ) ,  by byl tzv. non lege artis - čili chybný medicínský postup. Proč cís.řez.? Kdybychom rodili spontánně, je vysoké riziko,že po porodu prvního plodu zůstanou doširoka otevřené cévy v polovině placenty "odkud" bylo porozeno první mimčo, tudíž z nich tryská krev, de facto plod,který se má rodit je ve vysokém riziku,že "vykrvácí" z poloviny placenty- placenta je společná pro obě děti !!!. Cís.řez je jedinou účinnou prevencí komplikací , zejména pro plod B,jdoucí druhý v pořadí...Proč v 36.týdnu? Ze souhrnných studií JEDNOZNAČNĚ vyplývá, že po 36.týdnu začíná  u monochoriálních dvojčat strmě stoupat riziko náhlého úmrtí jednoho či obou plodů, prevencí je opět cís.řez. takto "brzy",ale zároveň v době, kdy je ještě riziko komplikací velmi nízké a děti jsou již v podstatě zralé. Jste v péči našeho předního odborníka,takže není na místě se obávat :-)

 

MUDr. Michal Koucký