Porod koncem pánevním - dotaz z PORADNY

Otázka :
Vážený pane doktore, moje mimčo je otočeno nožičkami dolů a mě by zajímalo, jak bude veden porod. Můj gynekolog mi říkal, že se počká, až mi začne porod normálně a pak se v porodnici rozhodne, jestli porodím klasicky nebo jestli udělají císaře. Myslela jsem, že dneska se při této otočené poloze dělá císař automaticky, z tohoto navrhovaného postupu mám strach, hlavně co se týče zdraví mimča, aby nebylo přidušené atd. Navíc chceme 3 děti, jaká je pravděpodobnost, že i druhý porod bude císařem? A může být po dvou císařích ještě i třetí?
Termín mám od 15.2. do 4. 3. 2005 a můj doktor říkal, že pokud se do 25. 2. nebude nic dít, pošle mě do nemocnice, kde se uvidí co dál. Já jsem měla zato, i podle povídání kamarádek, že při otočené poloze se naplánuje den, kdy přijdu do nemocnice a provede se císařský řez. Jak to tedy s touto otočenou polohou je? Moc děkuji za odpověď.

 

Odpověď:
Dobrý den, názory na vedení porodu KP se liší v rámci světa, Evropy i ČR. Čím dál tím více ale sílí názor, že porod KP by měl být veden vždy císařským řezem, bez ohledu na váhový odhad plodu. Spíše se "indikuje" spontánní porod, neboli ten se umožní vést jen za zcela optimálních podmínek, tj.

  • váhovém odhadu mimča 2500-3500 g,
  • dostatečně prostorné pánvi,
  • v průběhu porodu pak dostatečně intenzivní děložní činnost jednoznačně navozující progresi porodu

Objeví-li se byť jeden "zádrhel", plánuje se ukončení císařským řezem. Je to velmi zjednodušené vysvětlení, navíc, nutno říci, že v rámci ČR existují určité rozdíly. Optimální by bylo se zeptat přímo v porodnici, kde hodláte rodit. U nás se kloníme k postupu mnou výše uvedenému. 

 

MUDr. Michal Koucký

 

Případné dotazy směřujte prosím přímo do Poradny. Děkujeme.