PORODNÍ A MATEŘSKÝ SYSTÉM NA NOVÉM ZÉLANDĚ - 3. část

PORODNÍ A MATEŘSKÝ SYSTÉM NA NOVÉM ZÉLANDĚ - 3. část - obrázek
PORODNÍ A MATEŘSKÝ SYSTÉM NA NOVÉM ZÉLANDĚ - 3. část - obrázek

MÁ OSOBNÍ ZKUŠENOST

Nový Zéland je mým „domovem“ již téměř čtvrtým rokem. Cestováni stopem mne dovedlo k mému „KIWI“ manželovi. Nový Zéland nám v určitém směru nabízí lepší životní úroveň.......pohodový životní styl, úžasnou přírodu, přátelskou a tolerantní společnost, a téměř nulovou kriminalitu. Prostředí pro založení rodiny jako stvořené.

Na to, že jsem v jiném stavu jsem paradoxně přišla při mé poslední návštěvě doma v Praze. Při příletu zpět do Aucklandu na mne čekal dopis od imigračního oddělení, kde mi bylo sděleno, že má žádost o rezidenci byla uznána. To jsem ještě nevěděla, že bez ní bych si veškerou péči musela hradit. Rezidence se zpravidla dává na dobu určitou a zajišťuje stejná práva jako pro občana Nového Zélandu. Po uplynutí stanovené doby je možno si rezidenci prodloužit nebo si zažádat o občanství.

Jako LMC jsem si zvolila organizaci zvanou „Maternity Centre“, která spolčuje nezávislé porodní asistentky. Tato společnost spolupracuje s dvěmi porodnicemi a s potřebnými specialisty. Při první návštěvě mi byly ještě jednou sděleny veškeré informace o typech LMC. Při druhé návštěvě mi byla představena má porodní asistentka Anne. Během prvního trimestru jsem Anne navštěvovala každé 4 týdny, druhý trimestr každé 3 týdny a v posledním trimestru se návštěvy zkrátily ze 2 týdnu na týdenní návštěvy ke konci těhotenství. Při každé návštěvě mi byl změřen tlak, odebrán vzorek moči, zkontrolován srdeční rytmus miminka a po té následoval rozhovor na všechna možná témata týkající se těhotenství. Pravidelně jsem také byla poslána na odběry krve a ultrazvuková vyšetření. Odběry krve jsou zdarma , ale ultrazvuk je třeba si zaplatit. Anne byla k dostihu na telefonu 24 hodin denně a pokud jsem měla nějaké pochybnosti, mohla jsem ji kdykoliv kontaktovat.

Ve druhém trimestru jsme začali s mým manželem navštěvovat předporodní kurz. Měli jsme na výběr z bezplatného kurzu v porodnici (20 párů) nebo placeného kurzu probíhajícího v Maternity Centre (8 párů). Nakonec jsme zvolili placenou variantu a to nejen z důvodu, že nám bude zajištěn individuální přístup, ale také z důvodu možnosti seznámit se s budoucími maminkami tady v okolí. Většina našich přátel jsou bezdětní nebo už mají odrostlé děti. Cena kurzu je 180 NZD a obsahuje 9 lekcí. Jedna lekce trvá 2 až 2,5 hodiny. Během kurzu jsme si užili hodně legrace, hlavně při praktických činnostech.

Před porodem je těhotná žena kontaktována danou porodnicí, která ji zároveň potvrdí, že bude prijmuta. Já jsem byla registrována v porodnici North Shore Hospital, blízko mého bydliště. Porodnice mi poslala dopis, ve kterém bylo stručně sděleno, že mne má porodní asistentka registrovala. Také nám bylo doporučeno, jít porodní oddělení navštívit ještě před příchodem miminka. Dvakrát v týdnu je možné jit tzv.“hospital tour“, kde jsou ve stručnosti představeny porodní sály a poporodní oddělení. North Shore Hospital je velmi moderně zařízena s 10 porodními sály a s možnosti využití bazénu při samotném porodu. Pokoje jsou zpravidla jednolůžkové nebo dvojlůžkové s vlastní televizí. K dispozici je moderně vybavena kuchyňka nabízející lehké občerstvení 24 hodin denně (toast, ovoce, káva, čaj a podobně). Pobyt po porodu je odpočítáván téměř na minuty díky nedostatku lůžek. Pokud je vše bez problémů, porodnice je opouštěna 48hodin po porodu. V případě, že porodnice nemá dostatek lůžek, je novopečená maminka s miminkem převezena do soukromé porodní kliniky zvané „Birth Care“, jakmile je toho schopna. Samotný převoz si musí pacientka zajistit sama, což se mi zda velmi nefér.Birth Care je nádherná klinika zajišťující veškerý komfort s maximální péčí. Za normálních okolností jde o placenou kliniku, ale v případě nedostatku lůžek, je nemocnice zodpovědná za zajištění poporodní péče a tato péče je hrazena.

V porodnici je maminka hned od samého porodu nechána, aby se o miminko starala sama. Jediná pomoc poskytnuta od sester je při kojení. Mně samotné se tato představa nelíbila, ale když jsem porodnici opouštěla hned za 2 dny po narozeni naší dcery, tak jsem tuto zkušenost ocenila. V Brith Care jde o úplný opak. Maminka může využít služeb sester kdykoliv a dokonce je jí dopřána relaxační koupel,masáže a jiné nadstandardní služby.

Samotný porod proběhl bez problému. Ve tři hodiny odpoledne mi praskla voda a tak jsem o tom informovala mou porodní asistentku Anne. Ta na základě mého telefonátu kontaktovala porodnici, aby předběžně zajistila jeden ze sálů. V devět hodin večer jsem už byla přijata na sál. Ještě před vchodem do porodnice jsem se setkala s Anne, která se postarala o můj příjem. Během porodu byla přítomna jen ona, jedině při podání epidurálu byl přivolán specialista. Naše dcera Eliška se narodila ve tři hodiny ráno, vážila 3,2kg a měřila 50cm. Až na čekání na pokoj byla nemocniční péče perfektní.
Po příchodu domů mne Anne ze začátku navštěvovala každý druhý den. Ale pokud bych ji potřebovala, byla k dispozici kdykoliv. Po 2 týdnech se návštěvy zkracovaly a na konci šestinedělí jsem se s Anne musela rozloučit. Po šestinedělí přebírá péči Plunket sestra, která je členem organizace PLUNKET pečující o děti do věku 5 let.

 

Karolína Paterson
zahraniční dopisovatelka
www.porodnice.cz
Nový Zéland

 

Internetové odkazy:
www.midwife.org.nz
www.plunket.org.nz
www.birthcare.co.nz