Porodní stolička z pohledu lékaře

1. Jaké výhody skýtá porodní stolička pro maminku?

Porod na porodní stoličce patří mezi alternativní polohy při porodu, kdy maminka zaujímá vertikální polohu (patří sem i další podobné polohy, ev. porod na porodním pytli, apod.). Hlavní výhodou je možnost zaujmout takovou polohu, která rodičce nejvíce vyhovuje, kterou si může vybrat podle svých pocitů, kdy se využívá působení gravitace, kdy se jí nejlépe dýchá a nejlépe tlačí, kdy má volnost pohybu a kdy opora nohama o zem jí dodává pocit jistoty. Zapojují se i přídatné svalové skupiny, některé vnitřní pánevní rozměry se při poloze v nízkém sedu či dřepu rozšiřují, a pro miminko je o trochu více místa. Tím je také tlačení efektivnější a rodička se tolik nevyčerpává.

2. Jsou s použitím porodní stoličky spojena nějaká zdravotní rizika? Někteří lékaři tvrdí, že porod, kde se využívá gravitace, může zapříčinit  rozsáhlé poranění pochvy a následné potíže s udržením moče a stolice.

Zdravotní rizika jsou stejná, či menší než u porodu v klasické poloze vleže na zádech. Pro porodní poranění pochvy a hráze platí, právě opak! Jsou menší a pro pánevní svalové dno, které je důležité pro pozdější udržení moče, jsou tyto polohy šetrnější. Určitou nevýhodou, či spíše větší náročností, je skutečnost, že porodní asistentka či lékař musí slevit ze svého pohodlí a sklonit se při chránění hráze rodičky někdy až na zem, aby lépe na rodidla viděli.

Důležitá výhoda při porodu na stoličce je jako u všech vertikálních poloh, že se nestlačují cévy mezi dělohou a páteří, a proto se zásobení placenty a dítěte kyslíkem nezhoršuje.  

3. Jak je porodní stolička maminkami využívaná? Probíhá porod rychleji?

Pro porod na porodní stoličce, které jsou různých konstrukcí, velikostí, výšky apod. se rozhodne podle naší statistiky v našem Centru alternativního porodu nejvíce rodiček - vloni 37 %, letos zatím 36 %. Podle výše uvedených skutečností je porod pro rodičku méně namáhavý, je plynulejší, může ale nemusí být rychlejší - důležitější je, že porod probíhá takovým tempem, který je pro rodičku nejpřijatelnější, nejvýhodnější. Neplatí, že rychlejší je také lepší. Při rychlém porodu právě více hrozí porodní poranění, kdy tkáně nemají čas se přirozeně roztáhnout, a natrhnou se.