Porodnice přátelská k dětem, podporuje kojení

Porodnice přátelská k dětem, podporuje kojení - obrázek
Porodnice přátelská k dětem, podporuje kojení - obrázek

V porodnici se se svým děťátkem seznamujete. Proto je důležité, aby vás právě tady naučili, jak kojit, a aby vám pomohli a poradili se vším, co budete potřebovat. Praxe je, bohužel, taková, že ne ve všech porodnicích se na kojení soustředí. Bohužel, i dnes existují porodnice, kde vám odborný zdravotnický personál neporadí a ještě vašemu dítěti dají láhev s umělou výživou.

Pokud to jde, vyberte si proto porodnici, kde se řídí deseti kroky k podpoře kojení:
1. mají písemně vypracovanou strategii přístupu ke kojení, která je rutinně předávána všem členům zdravotnického týmu
2. školí veškerý zdravotnický personál v dovednostech nezbytných k provádění této strategie
3. informují všechny těhotné ženy o výhodách a technice kojení
4. umožňují matkám zahájit kojení do půl hodiny po porodu
5. ukáží matkám způsob kojení a udržení laktace i pro případ, kdy jsou odděleny od svých dětí
6. nepodávají novorozencům žádnou jinou potravu ani nápoje kromě mateřského mléka, s vyjímkou lékařsky indikovaných případů
7. praktikují rooming-in, umožňující matkám a dětem zůstat pohromadě 24 hodin denně
8. podporují kojení podle potřeby dítěte (nikoli podle předem stanoveného časového harmonogramu)
9. nedávají kojeným novorozencům žádné náhražky, šidítka, dudlíky apod.
10. povzbuzují zakládání skupin dobrovolných matek pro podporu kojení a upozorňují na ně matky při propouštění z porodnice

Pokud máte už v porodnici jakýkoliv problém s prsy (nalitá prsa, popraskané bradavky, ucpané mlékovody…), určitě se svěřte odborníkům, kteří vám poradí. V porodnici by vás také měli naučit, jak mléko správně odstříkávat.

Některým maminkám se hned při prvních kojeních zdá, že je jejich mléko slabé, protože je průsvitné. Není to tak, nejde zatím o mléko, ale mlezivo, které je kaloricky velice vydatné a obsahuje velké množství bílkovin, vitaminů a obranných látek. Pro právě narozené miminko je velice lehce stravitelné.

Mezi třetím a pátým dnem po porodu se začíná tvořit mléko. Pokud dítě nekrmíte podle jeho potřeb, ale řídíte se podle hodinek (krmíte například přesně po třech hodinách), může u vás dojít k bolestivému nalití prsou, kterému ale můžete předejít častým a správným přikládáním miminka k prsu. Nepříjemné pocity (pocit napětí, bolesti, tvrdosti, horkosti) vymizí během několika hodin.

Po porodu každé dítě ztrácí něco ze své váhy. Kojené děti se na svou porodní váhu dostanou zhruba do tří týdnů.

Jaká je správná poloha při kojení?
Ta by měla být především co nejpohodlnější - jak pro vás, tak pro miminko. Musíte si uvědomit, že kojením strávíte v budoucnosti hodně času, a proto se oba dva musíte cítit dobře. Někomu vyhovuje kojení v leže, někomu v sedě. Tu pravou polohu si každý najde sám.

Uchopte prs do dlaně, palec nad prsní dvorec, ostatní prsty pod prs. Bradavkou několikrát přejeďte miminku po tvářičce nebo po rtech, a tím u něj vyvoláte hledací reflex. Jakmile otevře pusinku, vložte mu do ní bradavku, s co největší částí dvorce.

Dítě držte tak, aby leželo svým bříškem a celým tělem přitisknuté na vašem těle. Kojení neukončujte tím, že dítěti vytrhnete prs z pusinky, ale tak, že mu vložíte do koutku úst malíček, nebo mu stisknete tvářičku, až povolí sevření.