Poslední týdny před porodem

Jste nastávající maminka a máte za pár týdnů odjet do porodnice? Na co byste před okamžikem O neměla zapomenout a s čím Vám může pomoci Váš partner? O tom jsem si povídala s porodní asistentkou Lenkou Brenkusovou.

1/ Prvorodičky, ale i tatínkové, mohou být v posledních dnech před porodem nervózní, pokud manžel musí absolvovat služební cestu mimo město.

Ta nervozita je přirozená. Oba se těší na příchod miminka a plánovali si, jak pojedou nebo budou v porodnici spolu. Je s výhodou vědět, že pokud přítomnost otce u porodu z nějakého důvodu není možná, o ženu i dítě se v porodnici postaráme ke spokojenosti všech zúčastněných. V každém případě je dobré mít na sebe kontakt (takže nezapomenout nabít mobilní telefony; ujistit manželku, že třeba nebudu dostupný během jednání od – do, atp.)

2/ Předpokládám, že neexistuje jeden jediný způsob, jak se dostat do porodnice. Samozřejmě, :-) budoucí otcové si občas neuvědomují, že je třeba mít vždy k dispozici plně fukční automobil (natankováno, nafouknutá kola, dobitou baterii, mít platné doklady, atp.) Jinak si rodící žena samozřejmě může zavolat sanitku – číslo 155 – která by měla přijet do 7 minut.

3/ Maminka dnes může mít u porodu blízkou osobu – otce, sourozence, budoucí babičku. Není to jen určitý přepych?
Doprovod je pro rodičku vždy oporou, jak fyzickou, tak psychickou. Já pro zjednodušení budu hovořit o otci. Je dnes běžné, že pár (budoucí rodiče) navštíví některý z předporodních kurzů. Pomoc pro rodičku spočívá právě v přítomnosti blízké osoby u porodu. Je výhodné, pokud tato vyvolená osoba o porodu něco ví: jak porod začíná, kdy odjet do porodnice, jak dýchat, jak využít relaxační polohy a masáže.
Když se vrátím k dýchání, nejvíce využívaná jsou dvě: břišní a povrchové plicní (také někdy nazývané „jako pejsek„).
Nácvik břišního dýchání probíhá tak, že otec (nebo sama rodička) přiloží ruce na podbřišek ženy (nijak netlačí), žena se nadýchne do bříška (vytlačí břišní stěnou ruce partnera) a opět vydechne. Při výdechu bříško vtáhne dovnitř. Břišní dýchání zajistí pro ženu i dítě pravidelný přísun kyslíku. Toto dýchání můžeme krátkodobě trénovat i doma asi od 30. týdne těhotenství, doporučuji v dopoledních hodinách, neboť díky manipulaci s břišní stěnou může žena pociťovat více pohybů. Břišní dýchání pomáhá zapojit a procvičit nenásilnou formou přímé břišní svaly, které jsou důležité ve druhé době porodní (při tlačení). Díky hormonům a snížené pohyblivosti střev ve vyšším stupni těhotenství mohou mít některé ženy problémy s vyprazdňováním, tento pohyb (břišní dýchání) může vyřešit i tento problém.

4/ Je toto dýchání i proti bolesti při stazích?
Břišní dýchání nepomáhá překonat bolest. Břišní dýchání využívají rodící ženy v první době porodní, od doby, kdy jsou kontrakce děložní nepravidelné, po dobu, kdy se zpravidelní, až do chvíle, kdy žena začne pociťovat, že jí tento způsob dýchání nevyhovuje, nestačí jí a skoro automaticky přechází na krátké povrchové plicní dýchání (tento okamžik většinou přichází ke konci první doby porodní, kdy kontrakce děložní se opakují v intervalu po 2 až 3 minutách).

5/ Může partner motivovat ženu při dýchání?
U většiny rodících žen přijde v průběhu porodu okamžik, kdy je příliš vyčerpaná, chce to mít tzv. za sebou, občas i přemýšlí o operačním porodu (císařský řez), který by vše hned vyřešil. V této chvíli je u ní blízká osoba, pomáhá jí prodýchat nepříjemné bolestivé tvrdnutí břicha (kontrakce děložní), které jsou čím dále silnější, častější a delší, ale díky nim dochází k otvírání porodních cest. Stává se, že partner dýchá například „ psím“ dýcháním a žena přímo hypnotizuje jeho ústa a automaticky ho napodobuje. To jí dodává dost síly, aby zvládla krizovou část porodu.
Tatínek sehraje svoji roli taky jako masér. Rodící žena se například vestoje opře rukama o stůl a tatínek jí dlouhými tahy masíruje záda odshora dolů, přes křížovou kost. V té samé poloze může maminku obejmout rukama zezadu kolem bříška a jemně hranami dlaní jí masírovat podbřišek.
Otec může být i oporou, když žena sedí na balonu nebo na židli a on jí masíruje záda (dřevěnou beruškou, tenisovým míčkem apod.).
Vhodná je i masáž dolních končetin, hlavně vnitřní klenby chodidel, na kterou je přenášena váha těla.

Ráda bych vzkázala všem ženám, hlavně budoucím maminkám, že přístup zdravotnického personálu (porodních asistentek, lékařů …) se v mnohém změnil k lepšímu a že se nemusí bát, když půjdou rodit do jakékoliv porodnice. Věřte, že pro nás, porodní asistentky, je potěšením, pokud Vám můžeme pomoci zvládnout jeden z nejbolestivějších okamžiků ve Vašem životě., který končí narozením Vašeho malého ŠTĚSTÍ. Velkou odměnou je pro nás narození miminka, zdravá maminka a spokojený tatínek.

 

Já děkuji porodní asistentce Lence Brenkusové za rozhovor i za morální podporu všem rodičkám.  

 

Alena Pechová