(Po)termínová gravidita - dotaz z PORADNY

__ADV__Otázka:
Pane doktore, já jsem se již na to neobratně ptala, zkusím se vyjádřit normálně. Pokud jsem bez problémů otěhotněla a odnosila dítě, které nevykazuje žádné známky tísně, k čemu ten "hukot" tzv. potermínového těhotenství, v mém případě již v situaci 40+3 hospitalizace. To je nějaká popsaná diagnóza, že ženská neporodí sama, o jakou jde poruchu? V ordinacích jsem zticha, jelikož není nic snazšího než říct, že jde o zdraví miminka, rodička sklapne, tiše se stydí za své zhýčkané kverulantsví, polyká nemocniční čaj a už se na nic neptá. Je to docela stres. Takže ptám se, čemu škodí přenášení (jsou-li parametry těhotenství stále dobré), a je-li přenášení patologický stav, čím je způsoben?
A taková podotázka, je-li těhotná zmatkář, tak 2-3 dny odchylka od datumu PM není asi nic neobvyklého, navíc chronické přenašečky už s tím počítají a trochu ten termín šoupají. A co se týče termínu dle UZ, lékař od 36. týdne zaznamenává stav a přírůstek, ale na otázku jestli tento obvod bříška a tento váhový odhad odpovídá danému týdnu třetího trimestru jednoznačně neodpovídá, mluví o tom, že dítě prosperuje. Takže ta podotázka je, co je to vlastně to přenášení? Já ty doktory pochopitelně poslechnu, ale zdá se mi v tom chaos.Děkuji.

 

Odpověď
Dobrý den, otázek je opravdu moc. Znovu ale opakuji, přístup k přenášení je velmi odlišný dle ústavů. V podstatě o termínové graviditě hovoříme od 38+0 - 42+0, ale aby to nebylo jednoduché, již po 40+0 hovoříme o prodlouženém těh.). Potermínová gravidita, neboli pravé přenášení v užším slova smyslu, je až po 42+0, celosvětově panuje shoda o tom, že v tomto týdnu narůstá exponenciálně riziko komplikací u plodu, placenta stárne velmi rychle, den po dni, snižuje se výměnná plocha mezi plodem a matkou. Před nějakými sto lety, v době ještě babského porodnictví, toto ještě nebylo známo a jestliže žena nosila dítě po tomto období, děti umíraly...
Celosvětově je, jak píši, shoda o tom, že v tomto období - 42+0 a více - by plody měly být porozeny a těh. ukončeno vyvoláním. Kontroverze, neshody, pak panují právě pro období 40+0-42+0, tady existují 2 přístupy. Aktivní, s cílem ukončit při zralém čípku těhotenství vyvoláním po 40+0, na druhé straně vyčkávací - porodit vyvoláním dítě - při bedlivém a častém sledování matky ( funkce placenty - pomocí monitorů a UZ vyš. ) až na konci 42.týdne ( 42+0 nejpozději ). Kompromisem je snaha vyčkat do zralosti čípku co nejdéle a pakliže žena neporodí do cca 41+3, pak porod začneme vyvolávat každopádně - příkladem je postup na naší klinice. První postup je populární v moravských zemích. Čím je způsobeno pravé přenášení - po 42+0 - zatím nevíme, zato víme, že termín porodu je 38+0 a ž 42+0 a začíná se rýsovat, že plod rozhoduje o porodu sám - dozráním složité nervově hormonální osy mezi mozkem a jeho nadledvinami, resp. je celá tato osa propojena s placentou. Proto na vyvolání opravdu "netlačíme" a necháme plod "dozrát" co nejdéle s tím, že víme, že se funkce placenty k blížícímu se 42+0 začíná pomalu zhoršovat (o tom jsou ze studií jednoznačné, nezpochybnitelné důkazy ) a ve snaze tomu předejít, porod vyvoláme +- v období 3-4 dny před touto hranicí.
Oba přístupy, výše uvedený první AKTIVNÍ, tak druhý, VYČKÁVACÍ, jsou považovány za správné - LEGE ARTIS. Podmínkou je samozřejmě předchozí nekomplikované těhoteství, je-li k těhotenství přidružena např. těh.cukrovka, vysoký tlak atd., porod vyvoláme dříve, protože v těchto případech stárne placenta rychleji. Klíčovou otázkou vůbec je, jestli stáří těh. odpovídá dle měsíčků, velmi často se setkáváme s tím, bohužel, že praktický gynekolog ignoruje údaje o ultrazukovém stáří těhotenství, kdy se např. v 9-14.týdnu jeví gravidita dle UZ mladší ( je-li rozdíl mezi PM a UZ více jak týden - MUSÍME KORIGOVAT STÁŘÍ DLE UZ !!! ). V naší poradně na toto velmi dbáme - dostane-li se žena do období 40+0 a stále nerodí, znovu kontrolujeme údaje o stáří těhotenství - a často překvapené těhotné "vracíme" ve stáří těhotenství o týden, dva "dozadu").

 

 

MUDr. Michal Koucký

 

 

Případné dotazy směřujte prosím přímo do PORADNY. Děkujeme.