Pozvánka za kulturou - Plačící satyr

Pozvánka za kulturou - Plačící satyr - obrázek
Pozvánka za kulturou - Plačící satyr - obrázek

Milé čtenářky a čtenáři našeho portálu, 

máme pro Vás pozvánku na další divadelních představení Divadla na Vinohradech. Jak jsme již zmínili, každý víkend, po celé jaro, se budete setkávat s ukázkou divadelních představení a možností zakoupení lístků. Tento týden Vám představíme novinku letošního roku, která bezesporu stojí za shlédnutí.

 

PLAČÍCÍ SATYR

„Milý pane, měl jsem velikou radost, když jsem přečetl Vašeho Plačícího satyra. Je to krásná věc, myslím ještě lepší nežli Měsíc nad řekou. Nevím, co jí vytknout a co na ní měnit.“ Tak v červnu roku 1922 shledal novou hru Fráni Šrámka (1877–1952) tehdejší dramaturg Vinohradského divadla Karel Čapek, který ji zde také o rok později uvedl ve své režii.

Po více než devadesáti letech tak na našem jevišti znovu vyroste zámeček paní Lídy Setumské, který slouží co letní zotavovna stárnoucím spisovatelům. Jednoho léta tudy jako motýlek prolétne šestnáctiletá Ančka, která vztahy mezi osazenstvem zámečku zamíchá vpravdě „turgeněvovsky“ a přítomné muže vyprovokuje k posledním tvůrčím i životním vzmachům. Ze řetězu utržené mládí tváří v tvář posledním věcem člověka. Už v názvu Šrámkovy komedie jako by se přetahovaly tóny radostné a rozverné s těmi melancholickými.

Uvedení Plačícího satyra v Divadle na Vinohradech není jen přirozenou splátkou autorovi, který pro něj spolu s Karlem Čapkem a Františkem Langerem tolik dobrého vykonal, ale také návratem k šrámkovské citlivosti, jíž se nám jinak v dnešní době tak úzkostně nedostává.

 

 

VSTUPENKY

 

Obsazení:
Lída Setumská   Simona Postlerová 
Jan Maria Kalvach   Svatopluk Skopal 
Petr Melita   Petr Kostka 
Jiří Zloch   Jan Šťastný 
Ančka   Anna Linhartová 
Hrubešová   Lucie Juřičková / Naďa Konvalinková 
Hrubeš   Jiří Plachý 
Lékař   Pavel Rímský 
Dr. Luděk   / Jiří Žák 
Ředitel Patras   Václav Jílek 

 

Režie:

Radovan Lipus

Dramaturgie:

Milan Šotek

Scéna:

Petr Matásek

Kostýmy:

Eva Kotková

Hudba:

Pavel Helebrand

Pohybová spolupráce:

Jana Hanušová

Hlasová spolupráce:

Eva Spoustová

Jazyková spolupráce:

Petr Hruška