Praktické rady pro koupání a přebalování

Praktické rady pro koupání a přebalování - obrázek
Praktické rady pro koupání a přebalování - obrázek

Během pobytu v porodnici se každá maminka naučí, jak se dobře starat o své miminko. Kromě správného kojení, o kterém jsme psali včera, je rovněž důležité, aby maminka zvládla i péči o hygienu svého děťátka.

K pravidelným povinnostem patří i koupání a přebalování. Jak se má postupovat, aby během koupání miminko neutrpělo nějakou újmu a bylo správně ošetřeno?

Do vaničky nalijeme nejprve studenou a pak teplou vodu a dobře ji promícháme. Vody ve vaničce nemá být více než deset centimetrů a teplota vody má být kolem třiceti sedmi stupňů Celsia. Vyzkoušejte teplotu ponořením svého lokte.

Nejprve umyjte miminku jemně obličej vodou a potom mu namydlenou žínkou nebo rukou omývejte tělíčko. Nakonec pečlivě umyjte místa kolem genitálií. Po celou dobu je nutné podpírat miminku hlavičku. Ve věku tří až čtyř měsíců můžete přejít ke koupání ve velké vaně.

Malého kojence není nutné koupat denně, důkladná koupel postačí 1x – 2x týdně.

Po vykoupání, má-li děťátko sušší kůži, promažeme kožní záhyby, zejména kolem zápěstí a kotníků dětským olejem. Zadeček ošetříme mastí nebo pastou, stejně jako po každém přebalování, aby se vazká smolka nelepila na kůži. Můžeme použít v lékárně připravenou takzvanou „rybí mastičku“, Bepanthen mast, nebo mast na zadeček ze sady dětské kosmetiky.

Přebalování novorozence je usnadněno používáním plenkových kalhotek. Je dobré zvolit takové, které jsou co nejkvalitnější a velikostí úměrné hmotnosti a stáří dítěte. Každá maminka by se ale měla v porodnici naučit balit do klasických látkových plen.

Při přebalování je důležité, abychom kojence neomezovali v pohybu. Kolena a stehna musí zůstat vždy volná, aby mohl novorozenec nohu v koleni pokrčit, a tak udržet správné postavení v kyčelním kloubu.

Když čistíte holčičkám kůži kolem přirození, otírejte jí vždy odpředu dozadu, aby se zbytky stolice z konečníku nedostaly do pochvy. Jemně očistěte kůži i mezi stydkými pysky, aby se neslepovaly.

Při přebalování chlapečka nezapomeňte na kůži pod penisem, kde mohou zůstat zbytky moče a stolice. Předkožku nepřetahujte. Před ošetřením zadečku mastí nebo pastou a zabalením do čistých plenek nechte zadeček chvíli volně na vzduchu.

Nikdy nenechávejte děťátko na přebalovacím stole samotné. Mohlo by se překulit a spadnout.  

      

MUDr. Martin Gregora