Při porodu nejde o komfort, ale o život

V oživené diskusi na téma domácích porodů se zdůrazňuje velká výhoda psychického komfortu rodiček pramenící ze známého prostředí a laskavého okolí. Jenže veškeré důvody jejich bezpečnosti jsou zatím nepřesvědčivé.
Oč vlastně při porodu jde především? O dobrou pohodu a komfort rodičky, nebo o zdraví a život matky a dítěte? Není pochyb o tom, že těhotenství není nemoc a převážná většina porodů proběhne bez jakýchkoliv komplikací, a to i bez odborné pomoci. Jenže právě jen ta většina, a nikoliv všechny.

Čtyřicetiletá zkušenost z oboru anesteziologie mě náležitě poučila o tom, že nelze spolehlivě předpovědět průběh jakéhokoliv porodu. V případě komplikací – jde nejčastěji o poruchu zásobení plodu kyslíkem – je nezbytný okamžitý zákrok, nejčastěji ukončení porodu císařským řezem. Téměř u všech porodnických komplikací jde především o mozek plodu, který snáší nedostatek kyslíku jen po velmi krátkou dobu.

Je proto nutné se rychle rozhodnout a rychle zasáhnout. Během několika minut je nutné připravit operační sál, zajistit přítomnost nutného personálu (dva až tři operatéři, instrumentářky, anesteziolog se sestrou, pediatr, zřízenec). Z toho nezbytně vyplývá, že toto zajistit mimo nemocnici není myslitelné.

Rozhodující je v tomto případě čas. Seberychlejší spojení a sanitka jsou příliš pomalé. Nejde jen o přežití novorozence, ale o jeho nepoškozený mozek. Neznám v medicíně smutnější případ než krásné, na první pohled zdravé dítě s těžkým poporodním poškozením mozku způsobeným opožděným okysličením. A proto nejsou nebezpečné jen domácí porody, ale i úvahy o jejich výhodách.

Zdeněk Vít
autor je lékař, obor anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicína  

     

Odborný článek