Přípravek na snížení bolesti u porodu

Přípravek na snížení bolesti u porodu - obrázek
Přípravek na snížení bolesti u porodu - obrázek

Nalbuphin Orpha

 
Nalbuphin Orpha  je léčivý přípravek, který patří do skupiny léků tišících bolest (opioidní analgetika). Používá se ke krátkodobému tišení středně silných až silných bolestí. Po rozhodnutí lékaře nebo porodní asistentky je velmi vhodný k tlumení porodních bolestí. Lék se může také použít pro léčbu bolesti po císařském řezu, nebo i po jiné porodnické operaci.
 

Indikace (důvod podání): snížení bolesti u porodu, pooperační analgezie.

 

Přednosti:

Nalbuphin neovlivňuje dechové centrum v takové míře, jako ostatní, běžně používané přípravky k tišení bolestí s vlastnostmi opioidů (např. Dolsin ®, čili petidin) ).  Nalbuphin nemá negativní účinek na hladké svalstvo zažívacího a močového traktu a tak nezpůsobuje zadržování moče a zácpu. Nástup útlumu bolesti závisí na způsobu podání přípravku a je za cca 3 -15 min. a účinek trvá 3-6 hod. Dávku je možné po uplynutí této doby i opakovat. Protože neuvolňuje histamin, nezpůsobuje svědění kůže. V případě doporučeného dávkování (15-20 mg) se jednoznačně neprokázal útlumový účinek na dítě, a to ani v případě kojení. Tyto vlastnosti přípravek Nalbuphin Orpha inj. řadí mezi vhodná analgetika používaná v porodnictví k tišení bolesti.

 

Nedostatky:

Lék se v rámci porodnické analgezie podává injekčně a to buď do žíly, svalu nebo jen podkožně.

 

Analgetická účinnost:

Nalbuphin je v tišení bolesti u porodu účinnější než petidin (Dolsin ®). Umožní snížit bolestivou zátěž u porodu zhruba o 40%.

Provádí:

Porodník, porodní asistentka.

 

Autor: doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc.