Příznaky a obtíže od 3. do 7. měsíce

3. měsíc


Děloha je nyní velká asi jako grapefruit. Ranní nevolnosti i časté nucení na moč, kterými jste možná trpěla v počátečním období těhotenství, by již měly začít ustupovat. Možná se cítíte lépe. Začínáte přibírat na váze, vrací se vám chuť k jídlu. Váhový přírůstek do této doby by měl být asi 1,2 kg (10 % celkového váhového přírůstku během těhotenství). Pozor na přílišné mlsání! Začněte provádět cviky pro budoucí maminky, které jsou zvláště zaměřeny na II. trimestr těhotenství. Choďte co nejčastěji do přírody. Pokud máte v blízkosti domu zaručeně čistý bazén, je vhodné plavání. Dodržujte pestrou stravu s vyšším obsahem ovoce a zeleniny.



„ Drobné obtíže“


Nutkání k močení
Pociťujete častější nutkání k močení, a to i v době, když váš močový měchýř není plný.


Co doporučí lékař
Provede rozbor moči. Pokud je příčinou infekce, předepíše Vám léky. Neléčená infekce močových cest může způsobit i samovolný potrat nebo předčasný porod.


Jak si mohu pomoci sama


Raději, paradoxně, více pijte, aby moč nebyla příliš koncentrovaná, protože v případě infekce se v koncentrované snadněji množí bakterie.



4. měsíc


Na první pohled začíná být patrné, že jste v „jiném stavu“. Zvětšuje se bříško a budoucí mamince mizí pas. Horní část dělohy dosahuje úrovně pupku. Tím, že dítě roste, potřebuje živiny, které odebírá mamince z těla, a proto budete mít větší chuť k jídlu. Jezte pokud možno zdravě. Možná již budete potřebovat volnější oděv. Vedle prsní bradavek, které obvykle již ztmavly v důsledku změn kožní pigmentace, můžete pozorovat tmavý pruh, který probíhá středem břicha od pupku níže. Toto ztmavnutí se odborně nazývá linea fusca a zmizí až v šestinedělí. Je vám příliš horko a potíte se? Je to normální. Potem odcházejí odpadní látky tvořené vaším tělem i tělíčkem vašeho dítěte. Váš žaludek a střeva začínají ochabovat. Můžete trpět zácpou.


„ Drobné obtíže“


Zácpa a nadýmání
Máte zácpu, kterou jste nemívala, nebo se vaše obvyklá zácpa zhoršuje. Tuto obtíž způsobuje hormon progesteron, který je v těhotenství tvořen ve velké míře. Ovlivňuje vaše střeva, která pracují pomaleji.


Co doporučí lékař
Glycerinové čípky nebo některý přípravek z parafinového oleje. Ostatní projímadla jsou nebezpečná pro vás i pro plod.


Jak si mohu pomoci sama
Jezte listovou zeleninu a saláty, vyhýbejte se škrobovinám s výjimkou rýže. Dávejte přednost tmavšímu chlebu. Pijte minerálky s vyšším obsahem hořčíku.



Pocení
Vlivem hormonů se silně potíte.


Co doporučí lékař
Není speciální léčba.


Jak si mohu pomoci sama
Zásyp a osvěžující pleťové vody bez alkoholu. Sprchujte se několikrát i denně, častěji si měňte prádlo.



5. měsíc


Maminky se obvykle v polovině těhotenství výborně cítí. Většinou se jim vyčistí pleť a zhoustnou vlasy. Vaše bříško se již výrazně zaoblilo. Ke spokojenosti přispívají pocitové vjemy, začínáte konečně cítit pohyby vašeho dítěte. Těhotenství je vhodnou dobou na dohnání „kulturních nedostatků“. Navštěvujte kina a divadlo, ale vyhýbejte se hromadným akcím, kde by mohl hrozit nepředložený úder do vašeho břicha. Používejte vhodnou obuv, zejména s nízkými podpadky. Některé maminky začínají být náchylnější k bolestem zad. Prsy začínají prudce zvětšovat svůj objem. Každý den sníte o 500 až 600 kalorií více než normálně, měla byste nyní týdně přibírat okolo 0,5 kg. Snadno se již začínáte zadýchávat. Dostatečně pijte, stačí čistá voda.





„ Drobné obtíže“


.Bolesti v zádech
Od 5. měsíce se objevují bolesti v zádech; váš hmotností přírůstek má vliv na držení páteře, těhotenské hormony způsobí uvolnění vazivového aparátu, zejména páteře a pánve.


Co doporučí lékař
Odpočinek, teplo, ohřívací láhev apod. Injekce protizánětlivých léků pouze v případě nesnesitelných bolestí.


Jak si mohu pomoci sama
Každodenní cvičení posílí břišní a zádové svalstvo. Naučte se chodit a nosit předměty ve správné pozici. Pokuste se v dopravních prostředích vždy sedět, zejména se vyhýbejte strnulému stání a přitom držení těžších břemen. Nepodceňujte těhotenské a předporodní cvičení pod dohledem odborníka.



Výtok
Nepříliš hojný bělavý a nepáchnoucí výtok z pochvy je důsledkem hormonálních změn. Avšak pozor: opalizující tekutina může znamenat protržení plodových blan.


Co doporučí lékař
Opatření k odhalení jakékoliv poševní infekce, provede mikrobiologický rozbor (kultivaci). Štětičkou, bezbolestně, odebere z pochvy vzorek výtoku. Výsledek dodá mikrobiologická laboratoř za několik dní, často již i s doporučením léků, na které jsou mikrobi citliví.


Jak si mohu pomoci sama
Dbejte na intimní hygienu, zejména nepoužívejte poševní výplachy. Dávejte přednost bavlněným kalhotkám, vyhýbejte se ochranným vložkám, které umožňují šíření choroboplodných zárodků, zejména plísňových onemocnění.



6. měsíc


Stále přibíráte na váze, stále okolo 0,5 kg týdně. Není třeba se ale děsit. Je to zcela přirozený jev. Často odpočívejte s podloženýma nohama. Pravidelně cvičte, ale pod odborným dohledem. Kurzů pro cvičení s těhotnými začíná být dnes dostatek. Noste pohodlné šaty, ve kterých se budete dobře cítit. Ve vašem těle se v tomto období může začít více zadržovat voda. Můžete tím mít obličej lehce oteklý. Pokud se vám začne špatně spát, tak se pokuste změnit pozici. Dávejte přednost ležení a spaní na levém boku. Stravujte se i nadále vyváženě a pijte dostatek tekutin.



„ Drobné obtíže“


Nevolnosti a mdloby
Jsou způsobeny změnami krevního tlaku nebo snížením hladiny cukru v krvi.


Co doporučí lékař
Tyto obtíže nikdy nebagatelizujte a navštivte lékaře. Provede cílená vyšetření.


Jak si mohu pomoci sama
Ležíte-li, vstávejte pozvolna; spěte převážně na levém boku; vyhýbejte se dlouhému stání.





Krvácení z nosu a dásní
Krvácíte z nosu. Vaše dásně jsou křehčí a krvácejí při¨běžném čištění zubů.


Co doporučí lékař
Kontrola u zubního lékaře, obvykle provede odstranění zubního kamene.


Jak si mohu pomoci sama
Vyberte si měkký kartáček na zuby, masírujte si jemně dásně.



7. měsíc


Začínáte se asi cítit příliš těžká, neohrabaná a brzy a snadno se unavíte. Vaše srdce bije rychleji, krev ve vašem těle obíhá rychleji, orgány pracují „naplno“, ale všechno je v pořádku. Možná máte potíže s pálením žáhy či s trávením. Jedná se však o běžné průvodní jevy těhotenství. Vydatně odpočívejte. Spěte ve dne i v noci. Po příchodu z vycházky odpočívejte s podloženýma nohama. Jezte podle vašeho režimu. Váš organizmus i organizmus vašeho děťátka potřebuje železo na tvorbu krve, která přenáší životudárný kyslík. Mnohé potraviny obsahují železo. Pozor, železo v tabletové formě může zvyšovat zácpu. Odpočívejte tak často, jak můžete.



„ Drobné obtíže“


Pálení žáhy
V žaludku se tvoří kyselé žaludeční šťávy. V těhotenství snadno stoupají do jícnu. Těhotenské hormony uvolňují svalstvo žaludku anebo problém vzniká tlakem rostoucí dělohy. Nastává tzv. pálení žáhy a říhání.


Co doporučí lékař
Některé tablety, které zmírňují kyselost žaludečních šťáv a přitom neškodí plodu.

Jak si mohu pomoci sama
Vyhýbejte se omáčkám, syrové zelenině, koření, nápojům syceným CO2, tučným pečením, kávě. Dávejte si v noci víc pod hlavu.


Anémie
Vzniká únava, snadno se zadýcháte, jste bledá, máte nedostatek železa a kyseliny listové.


Co doporučí lékař
Provede odběr krve na její rozbor, často musí i opakovaně, aby zjistil, zda se skutečně jedná o anémii. Pokud ano, předepíše železo a kyselinu listovou.

Jak si mohu pomoci sama
Jezte řeřichu, špenát, čočku, fazolky, luštěniny, žloutky, játra, čokoládu, melouny, sýry, avokáda, papriky a drůbeží játra, v nichž jsou železo a kyselina listová v přirozené formě.

Z Knihy o matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.