Proč fluorid ano? A proč poloha na zádech?

Proč Fluorid ano?

Fluorid je skutečně jedovatá látka. Ovšem mnoho látek i jedovatých může být v určitém malém množství velmi prospěšných. A naopak, co nemůže ublížit, ani nepomůže. Týká se to například většiny léků.

Jedovatost fluoridu byla v době reálného socialismu důvodem, proč se dobře zahájená kampaň proti kazivosti zubů, kdy děti ve školách dostávaly tyto tablety, zastavila. Mezitím většina zemí nynější evropské unie program rozvinula a po letech se dostavují výsledky. Kazivost zubů u dětí a dospělých, kteří užívali fluoridové tabletky již od kojeneckého věku v minimální dávce (100 až 500 násobně nižší, než je dávka způsobující příznaky lehké otravy) se tak rapidně snížila, že naši stomatologové začali bít na poplach, a prosadili doporučení podávat fluorid i u nás.

Proč poloha na zádech?

Doporučená poloha se týká novorozence a kojence, dokud se sám nepřetáčí. Pak mu samozřejmě nebráníme, aby spal, jak mu to vyhovuje. Statisticky lze doložit, že mezi kojenci, kteří zemřeli ve spánku za ,,nejasných okolností“ převažovala poloha na bříšku.
Svět se vyvíjí a medicína s ním. Zpočátku se poloze při úmrtí nevěnovala pozornost a teprve v posledních 5 letech se vztah mezi polohou a potížemi dítěte dostal do popředí zájmu.  

     

MUDr. Martin Gregora
Témata: