Proč je vitamin D důležitý pro těhotné ženy?

Proč je vitamin D důležitý pro těhotné ženy? - obrázek
Proč je vitamin D důležitý pro těhotné ženy? - obrázek

Vitamín D je důležitý, pokud jde o udržování zdraví a prevence před nemocemi. Početné studie dokazují, že vitamín D3 může snížit riziko běžných ale i chronických onemocnění až o 60 %

Nízký příjem vitamínu D v perinatálním období (v době před otěhotněním do ukončení 24. měsíce věku dítěte) se tradičně spojuje s poruchami kostního systému. Hromadí se však důkazy, že dlouhodobá porucha kostního systému (rachitida, osteomalacie) tvoří jen zlomek důsledků nedostatečného příjmu vitamínu D. Ve skutečnosti je jeho absence rizikovým faktorem vzniku řady chronických nemocí - srdečních a onkologických onemocnění, schizofrenie, cukrovky, psoriázy, revmatoidní artritidy i dalších autoimunitních onemocnění.

Zlepšuje kvalitu nitroděložního prostředí

Vitamín D se řadí k látkám, které modulují dlouhodobé programování lidského zdraví. Podle závěrů pozorování provedených komisí OSN pro výživu (FAO), výživě matky a dítěte je třeba věnovat zvláštní pozornost zejména v době před otěhotněním až do ukončení 24. měsíce věku dítěte! Právě tehdy je výživa schopna obzvláště ovlivnit strukturní a funkční vývoj organismu! Potvrdilo se, že právě tyto strukturní a funkční změny mohou mít dlouhodobé následky pro lidské zdraví. Biologické mechanismy si mohou nadlouho zapamatovat metabolické účinky raného výživového prostředí plodu a novorozence. Nedostatečný příjem vitamínu D v perinatálním období může takto vytvořit základ dlouhodobého pozdního poškození zdraví.

Absenci vitamínu D v těhotenství si odnáší nejen kostní systém dětí - mají nižší obsah minerálů v bederních obratlích a plochých kostech, což zvyšuje riziko osteoporózy v jejich pozdějším věku. Výzkum provedený na základě pozorování FAO ukázal, že nedostatek vitamínu D u těhotných žen vyvolává poruchu transportu vápníku v placentě. A nejen. Právě kvalita nitroděložního prostředí může nést odpovědnost za vznik mnoha dalších chronických onemocnění v pozdějším životě dítěte.

Podporuje rovnováhu imunitního systému

Nové poznatky potvrdily důležitou roli vitamínu D při budování imunity dítěte. Vitamín D podporuje v imunitních buňkách tvorbu vlastních antibiotických bílkovin a zvyšuje schopnost imunitního systému zabíjet choroboplodné zárodky. Udává se například, že děti matek s deficitem vitamínu D v těhotenství mají větší sklon k infekcím horních cest dýchacích během prvního roku života. Dlouhodobě normální hladiny vitamínu D přispívají pozitivně na průběh infekcí (i chřipky) tak, že podporují regulační mechanismy imunitního systému a tím zajišťují jeho rovnováhu. Snižuje se tak riziko poškození orgánů zánětem a přechodů akutních onemocnění do chronického stadia.

Zjistilo se také, že vitamín D reguluje sekreci placentárních hormonů estradiolu a progesteronu a brání tvorbě protizánětlivých cytokinů, které spouštějí preeklampsii a předčasný porod. Nejnovější poznatky poukazují na fakt, že riziko preeklampsie a předčasného porodu u žen s jeho nedostatkem je až 5násobně vyšší.

Je důležité, aby těhotné ženy užívaly vitamin D podle doporučení a začali s jeho doplňováním co nejdříve, ideálně ještě v době, kdy se pokoušejí otěhotnět. V důsledku toho se zvýší šance, že budou mít zdravé dítě.

Odkud vitamín D načerpat?

Zdrojem vitamínu D je olej z rybích jater (treska, sleď, sardinka, losos). Menší množství se nachází v mase, vaječném žloutku, mléce a v mléčných výrobcích, houbách sušených na slunci, kvasnicích, kakau, kokosu, datlích. Největší podíl aktivního vitamínu D se ale získává přirozenou cestou z účinků slunečního záření na kůži. Avšak kvůli snížené expozici slunečního záření na naši pokožku - pro vyhýbání se pobytu na slunci vlivem ne nejšťastnější osvěty, došlo v uplynulých 20 letech k epidemii, ba až pandemii nedostatku vitamínu D. Jeho schodek se vyskytuje celosvětově, patří k mimořádně frekventovaným poruchám zdraví.