Proč musíme čistit již první zoubek?

Proč musíme čistit již první zoubek? - obrázek
Proč musíme čistit již první zoubek? - obrázek

Již čerstvě narozená miminka mají zuby, které jsou připravené v dásních a postupně se začnou prořezávat, až jich bude 20. A i když se na první pohled zdá péče o ústa miminek zbytečná, starost o zdravá a čistá ústa začíná už brzy po narození. 

Miminku se během těhotenství do úst žádné bakterie nedostanou, to se ovšem narozením změní. Blízkost maminky (i na prsu se nacházejí bakterie), návštěvy líbajících babiček a dalších členů rodiny či přátel může pro miminko znamenat riziko přenosu bakterií do úst. A i na prvním zoubku se může utvořit zubní kaz, který způsobily bakterie.

Několik pravidel pro zdravé zoubky:

  1. Začněte výběrem pomůcek. Pro čištění prvních zoubků, které se prořezávají okolo 6. měsíce doporučujeme pryžový návlek na prst zvaný prsťáček. Pomocí návleku s jemnými štětinkami můžete masírovat a čistit dásně ještě před prořezáním zoubků. Nebo můžete zvolit velmi měkký zubní kartáček, aby byl šetrný k dásním, ale zároveň musí kartáček odstranit ze zubu plak, který je velmi lepivý. Ideální je kombinace kartáčku a kousátka jako například Jordan Step 1.

  2. Zubní plak je plný bakterií, které metabolizují cukry. Proto je potřeba čistit zoubky po každém jídle a zcela zásadně před nočním spánkem.

  3. Minimalizujte rizika, která mohou vést k odvápnění skloviny a vzniku zubního kazu. Po nočním kojení otřete zoubky čistou gázou nebo prsťáčkem. Nedávejte dětem příliš často sladké džusy nebo slazené nápoje. I sycené nápoje mohou představovat riziko pro tenkou zubní sklovinu mléčných zoubků. Pro celodenní popíjení je ideální neperlivá voda nebo neslazený čaj.

  4. Při výběru zubní pasty dbejte na to, aby zubní pasta obsahovala množství fluoridů doporučené dané věkové skupině. Nicméně pozor na to, aby dítko pastu nejedlo ve větším množství než je doporučená dávka pro čištění, tj. velikost hrášku! Nadměrný příjem fluoridů může způsobit na trvalém chrupu defekty v podobě bílých skvrn na zubech (fluoróza). Pokud zubní pasty s obsahem fluoridů nechcete, doporučujeme zubní pasty s hydroxyapatitem, ze kterého je tvořena naše zubní sklovina.

  5. Pozor - Bio zubní pasty bez fluoridů nemohou chránit před zubním kazem. Zuby musí být perfektně vyčištěné.

  6. Pokud je prořezávání zoubků bolestivé můžete pomoci několika způsoby. Pořiďte si kousátko, které lze dobře chladit. Masírujte dásně prsťáčkem a zubním gelem na zklidnění dásní napříkad Buccotherm BIO zklidňující masážní gel (obsahuje termální pramenitou vodu Castéra-Verduzan a výtažky z protizánětlivého heřmánku).

  7. Pokud si dítě nechce zoubky čistit, zkuste jej motivovat dobrou pastou, barevnými či svítícími kartáčky a především vlastním příkladem!

 

A jak se správně o zoubky starat?

Dětem do věku přibližně jednoho roku stačí pravidelně po kojení nebo jídle otřít zoubky gázou, před spaním doporučujeme vyčistit zoubky prsťáčkem nebo jemným zubní kartáčkem.  Dětem starším jednoho roku čistíme zoubky před spaním po obědě a večer měkkým zubním kartáček a zubní pastou se sníženým obsahem fluoridů. Nebojte se fluoridů! U nás jsou k dostání pasty, které prošly pečlivou kontrolou a schválením příslušných orgánů a pokud použijete doporučené množství zubní pasty o velikosti hrášku, je čištění pro dítě bezpečné.  Po vyčištění vytřete zbytek zubní pasty z pusinky.

Pokud preferuje bezfluoridové pasty, poohlédněte se po složení  s obsahem hydroxyapatitu, ze kterého je složena zubní sklovina či kosti v těle. Hydroxyapatit zpevňuje povrch zubní skloviny, zastavuje počínající zubní kazy a funguje jako štít proti vzniku kazů nových. 

A jak si děti čištění zoubků osvojují? Do dvou let si zvykají na pravidelnost čištění dvakrát denně, přibližně do šesti let se postupně učí prodlužovat dobu čištění a starší děti, které už ovládají jemnou motoriku, se učí správnou techniku čištění. Nicméně dohled rodičů a dočišťování zoubků je žádoucí přibližně až do věku 10-12 let.

Je jen na nás, vysvětlit motivačně důležitost pravidelné ústní hygieny. Děti si snadnou zvyknou na každodenní rutinu v koupelně a odměnou jim budou zdravé zoubky.