Proč po 6 letech medicíny tolik doktorů končí jako dealeři?

__ADV__Pár let tvrdé dřiny, diplom je v kapse a růžová budoucnost před námi. Nebo taky ne. Nejeden nebohý absolvent může i po promoci o svém alespoň průměrně placeném povolání pořád jen smutně snít. Čeká jej tvrdá realita v podobě několika let získávání praxe za směšný plat. Přiznejme si, že třeba takových 8-10 tisíc hrubého pro čerstvě vystudované doktory, není nic moc.

Vyhlídky do budoucna

Jistěže tento plat není definitivní, ale přibližně s touto částkou se třeba takový mladý lékař musí smířit po dobu zhruba 5 let, než se mu podaří získat potřebnou atestaci. No a když si čerstvě odpromovaná bývalá studentka či student dá všechny počty dohromady, zjistí, že po tuto dobu si nejspíš nebude moci dovolit příliš bujarý život. A pod ten bujarý život jsou mnozí nuceni zahrnout třeba i společnou domácnost se svým partnerem, zejména pokud jsou oba v podobně ubohé finanční situaci. Naštěstí tato situace není tak úplně bezvýchodná.

Úžasná nabídka

Stačí nahlédnout do několika inzerátů a najednou zjistíte, že noviny jsou vlastně plné fantasticky platově ohodnocených pracovních nabídek. Komu by se málem nezatočila hlava, když je mu různými slovy nabízen plat od 20 tisíc nahoru výměnou za komunikativnost, řidičský průkaz skupiny B a tak podobně. A tak milý absolvent co nejdříve kontaktuje jednu z těchto firem, aby jim nabídl své "široké" zkušenosti a stal se zaměstnancem například farmaceutické firmy, která po něm nechce nic víc než trochu snahy a jeho novotou vonící titul. Už žádné další starosti se získáváním praxe ve vystudovaném oboru

Dealer nebo podomní obchodník?

A tak se nám z vystresovaného MUDr., MVDr. či jiného Dr. stane dealer. Dostane většinou firemní auto, mobil, vysoký plat a zajímavá vstupní školení, jak má jednat s lidmi. A co se po něm chce? Ve chvíli podepsání pracovní smlouvy se vlastně stal tak trochu podomním obchodníkem. Na toto označení je sice velice citlivý, ale ve své podstatě je jeho práce přesně v tomhle smyslu. A abychom byli trochu konkrétní, tak u zmíněné farmaceutické firmy ku příkladu nabízí absolventík lékařům léky své firmy, respektive tyto lékaře různými "výhodnými nabídkami" přesvědčuje, aby svým pacientům předepisovali právě jeho firmou distribuované léky.

Sundání růžových brýlí

Jen co pomine prvotní nadšení z nové báječné práce, začnou se objevovat první chybičky. Tak třeba mobil sice máte, ale hovory jsou vám strhávány z platu, auto sice taky máte, ale platíte jeho pronájem plus benzín projetý navíc tedy jinde než při služební cestě a hlavně je vám neustále zdůrazňováno, že musíte reprezentovat. V praxi to znamená, že místo koženkové kabelky ze stánku musíte mít na první pohled kvalitní koženou, kostým značkový, boty samozřejmě taky a můžete hádat třikrát, kdo vám to všechno hradí. Ano, firma ale z vašeho platu. A to ani nemluvím o tom, že většinu času strávíte ježděním po celé republice, protože vám byli přiděleni klienti od Brna třeba až po Sokolov.

Teplé místečko na jednu sezonu

A největší překvapení je, když jednoho dne z čista jasna dostanete vyhazov. Ne, není to spiknutí, to se jen firma rozhodla trochu obnovit svoje řady. S tím konec konců u tohoto zaměstnání musíte počítat. Mnozí dokonce uvádějí, že je velké štěstí se u jedné firmy udržet déle než rok. Takže hurá na další konkurz ke konkurenci, protože těchto firmiček je jako hub po dešti. A zase práce na rok zajištěna

Zaměstnání na celý život?

Pokud žijete v iluzi, že takhle to "doklepete" až do důchodu a projdete postupně každý rok jednou firmou, jste na velikém omylu. Postupem času se u konkurzů i navzdory zkušenostem přestává dařit. Čímpak to asi bude? Kreativní i komunikativní jste, vzdělání máte, řidičák taky jen ten věk se už nějak přehoupl přes třicet. A to už jste pro firmu docela out, protože hledá mladé tváře, pokud možno maximálně flexibilní, čili bez rodinných závazků a tak dále. A co dál?

Zase na začátku

A začne se to trochu zlomyslně opakovat vy bez práce, místo praxe v oboru zkušenosti "cesťáka", auto žádné, protože to firemní jste pochopitelně museli vrátit. Možná ještě na krku máte nějakou tu hypotéku na bydlení, kterou jste jako dealer bez problémů spláceli, ale teď A kolegové z oboru, kteří absolvovali s vámi? Mnozí si zvolili tu strastiplnější cestu za téměř urážlivě nízký plat, takže dneska už mají slušně placené místo s vyhlídkami na budoucí postup, samozřejmě dostatečnou praxi a mají to i o poznání snažší při hledání zaměstnání v oboru.

 

Zdroj: academica.centrum.cz

 

 

Napište svůj názor na dnešní článek

Upozornění!

Případné odborné dotazy zasílejte do oddělení Poradny, zde se odpovědí odborníků nedočkáte.


Témata: