Prodlužte dětem večerku s Pražskou muzejní nocí!

Prodlužte dětem večerku s Pražskou muzejní nocí! - obrázek
Prodlužte dětem večerku s Pražskou muzejní nocí! - obrázek

Pražská muzejní noc se bude letos konat již po deváté, a to 9.6.2012 od 19 hod. Muzea a galerie i letos připravily celou řadu speciálních programů přímo pro děti. V brožurce i v muzeích a galeriích je poznáte podle symbolu pana Hvězdičky, který bude vaším průvodcem po Pražské muzejní noci 2012.

Na co se můžete těšit? Čekají vás zábavné aktivity, během nichž můžete tvořit, soutěžit, hrát si a třeba i něco vyhrát. Překvapením a velkým lákadlem tohoto roku je originální tetovačka Pražské muzejní noci. Dostanete ji, když vyplníte na informačních stanech Pražské muzejní noci zábavný kvíz a vyluští správně tajenku.

Připraveny jsou pro vás výtvarné dílny, hry, kvízy, ale i sportovní soutěže. V Nové budově Národního muzea (Vinohradská 1, Praha 1) v doprovodném programu Věda a technika všemi smysly zjistíte, že věda není složitá a že je to zábava. Vyzrajete nad detektorem lži, zjistíte, co dělá roboruk a co je to plantograf. Uvidíte, co umí Bluetooth autíčko a další. Principy fyzikálních jevů, které už jste asi zapomněli, si vyzkoušíte v Nočním fyzikálním reji. Poznáte fungování Archimédova zákona, seznámíte se s optickými jevy a vyzkoušíte si přeskok blesku. V kreativní dílně Recyklace - to může být také umělecká práce! se pokusíte vytvořit z rozmanitých materiálů nejoriginálnější vynálezy. V rámci programu Tisknu, tiskneš, tiskneme! se přesvědčíte, jak funguje tiskařský lis a vytisknete si originální pamětní lístek na výstavu Vynálezci a vynálezy.

Zábava na vás čeká i v dalších budovách Národního muzea. V Národním památníku na Vítkově (U Památníku 1900, Praha 3) díky programu s názvem Dobrodružný Památník a výtvarná dílna Maxe Švabinského odhalíte na dobrodružné stezce tajemná zákoutí i historii monumentu. Cesta vyvrcholí ve výtvarné dílně Maxe Švabinského, kde si sami vyzkoušíte tvořit barevné mozaiky. Tajuplný příběh Českého muzea hudby (Karmelitská 2, Praha 1) prozradí, že budova muzea vznikla jako kostel a poté sloužila jako pošta nebo četnická stanice. Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur (Betlémské náměstí 1, Praha 1) přichystalo Chytáky v expozicích  - kvízy pro malé i dospělé, Dětský ateliér s výrobou účesů Mašukulumbů a Deník Emila Holuba, v němž děti navštíví místa, která při své cestě po Africe navštívil Emil Holub. Na jednotlivých stanovištích budou plnit nejrůznější úkoly (dolování diamantů, lov ryb, navlékání korálků atd.). V Muzeu Antonína Dvořáka (Ke Karlovu 20, Praha 2) si během Hrátek s Antonínem děti mohou skladatele domalovat, jít s ním do školy nebo se pokusit trefit tu správnou notu. Individuální prohlídka expozice s kvízem v Muzeu Bedřicha Smetany na Novotného lávce varianta pro děti/pro dospělé.

Programy pro děti připravily i další muzea a galerie. Sledujte pana Hvězdičku – pomůže vám při rozpoznání dětského doprovodného programu. Veškeré informace naleznete na stránkách www.prazskamuzejninoc.cz. Vstup je zdarma.

Témata: