Projekt VZP zmapoval u českých žen genetické vlohy k závažným onemocněním

Na 800 žen vyšetřených v rámci preventivního pilotního projektu „Cesta pro zdraví žen“  dostalo spolu s výsledky i praktické rady, jak upravit svůj životní styl.


Téměř třetina Češek zdědila vlohy k osteoporóze, 40 procent k nemocem srdce a cév a zhruba stejně k obezitě nebo cukrovce. Pětina kuřaček má vrozenou poruchu detoxifikace, což u nich zvyšuje riziko rakoviny. Gen rakoviny prsu nebo vaječníků se vyskytuje u 0,2 až 0,3 procenta žen. To jsou výsledky preventivního pilotního projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny a GHC Genetics, s.r.o., který byl nazván „Cesta pro zdraví žen“.

„Projekt má napomoci včasné diagnostice závažných onemocnění. Například u dvou z 800 vyšetřených byla zjištěna vysoce nebezpečná mutace genu rakoviny prsu – ženy o tom nevěděly. Díky odhalení bylo možno řešit jejich problém dřív, než nádor vznikne,“ uvedl při prezentaci výsledků projektu ředitel VZP ČR Pavel Horák. Ženy, u nichž byly zjištěny genetické odchylky, dostaly spolu s výsledky vyšetření také rady, jak upravit životní styl, aby omezily rizika nemoci. Část byla poslána na léčení.

Testování  se zúčastnilo osm set žen, nejmladší byly čtyři roky, nejstarší 75 let. VZP na uskutečnění projektu přispěla z fondu prevence částkou dva miliony korun. Do budoucna se uvažuje o realizaci podobného projektu pro muže. Ředitel VZP ČR Pavel Horák zdůraznil, že včasné odhalení předpokladů k nemoci pomůže nasměrovat prevenci a ušetří pojišťovně peníze za léčení pozdě odhalených onemocnění. Na projektu spolupracovala VZP se společností GHC Genetics. Její výkonný ředitel Viktor Furman ocenil, že poprvé byla v Čechách zmapována rizika zdravé populace, dosud se genetické testy dělaly jen rizikovým rodinám. V projektu každá vyšetřovaná žena zaplatila 1860 korun, VZP a GHC Genetics přispěly po 2500 korunách.

Klinická  genetička společnosti GHC Genetics Monika Koudová při prezentaci výsledků projektu sdělila, že testy se zaměřily na nejčastější onemocnění a příčiny úmrtí českých žen. Vedle nemocí srdce a cév, na něž umírá polovina žen, to byla rakovina či obezita a cukrovka. Kromě toho byla zhodnocena rizika hormonální antikoncepce a trombózy.

„Z 800 vyšetřených měla každá desátá žena vrozené dispozice pro trombózu, ale více než  70 % těchto žen by nesplnilo doporučená kritéria pro genetické testování a přitom až  u poloviny z nich byla zjištěna současně další zevní rizika pro vznik trombózy, jako je např. užívání hormonální antikoncepce a kouření,“ uvedla. Tyto ženy by při běžné péči nebýt projektu o svém zvýšeném riziku pro vznik trombózy nevěděly a nebyly by dostatečně a včas sledovány.

VZP podle Pavla Horáka usiluje o to, aby mohla genetické testy platit většímu počtu klientek. Vyjednává se zdravotnickými zařízeními nižší ceny, protože moderní testovací metody jsou levnější než ty, podle nichž se kdysi tvořil sazebník úhrad. Pokud se to podaří, mohly by odborné lékařské společnosti upravit kritéria, takže za stejné peníze by mohlo být vyšetřeno více žen.

 
 

Zdroj ČTK , VZP ČR a GHC Genetics, s.r.o.- NZZ