Průběh porodu I.

Vlastní porod probíhá ve třech fázích, ve třech porodních dobách:

– I. doba – otevírací
– II. doba – vypuzovací
III. doba – k lůžku

 

I. doba porodní
(neboli otevírací doba)

První dobou porodní začíná porod. Začnou pravidelné děložní stahy, odborně kontrakce, které způsobí rozevření a zánik děložního hrdla. Zánikem hrdla dělohy vzniká děložní branka. Děložní branka se postupně rozvinuje. Nejprve má malý průměr, obvykle je prostupná jen pro prst, pak pro dva prsty, dále její průměr počítáme na centimetry. První doba porodní končí tím, když branka dělohy již není hmatná neboli „branka je zašlá“, tehdy činí její průměr asi 11-

12 cm.

Název „otevírací“ doba vyjadřuje podstatu děje – otevírání, rozvíjení porodních cest.

Určení počátku porodu není v mnoha případech vůbec jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Kontrakce mohou být totiž pociťovány dlouho před tím, než porod skutečně začne, a otvírání děložního hrdla může být přítomno již několik týdnů před koncem těhotenství a může pomalu pokračovat až do porodu. Avšak zkušený porodník by měl poznat nepravé znaky porodu od skutečného počátku porodu. Proto je nutné vnitřní neboli vaginální vyšetření. Jedině takto lze přesně zjistit změny děložního hrdla. Stanovení počátku porodu je velmi důležitý základ pro určení délky porodu. Pokud některá žena říká: „rodila jsem dva dny a ….“, tak se naprosté většině zpočátku nejednalo o „pravé porodní kontrakce“, ale pouze o děložní kontrakce, které přestože mohly být i velmi bolestivé, tak nezpůsobovaly otvírání dělohy. Hovoříme, že se jedná o předzvěstné stahy neboli poslíčky. Jako by byl organizmus maminky teprve upozorňován na nastávající porod. Pokud jsou kontrakce dělohy v době termínu porodu a děloha se přitom neotvírá, musí být všichni velmi trpěliví. Jedná se o nepravé příznaky porodu. Jakýkoliv nešetrný zásah do tohoto děje může způsobit pozdější prodloužení vlastního porodu nebo dokonce císařský řez.

Vysvětlení: děložní kontrakce je práce děložního svalu, která je neovladatelná vůlí ženy. Během děložních kontrakcí při porodu je plod protlačován porodními cestami. Pro děložní kontrakce můžeme používat název děložní stahy nebo porodní bolesti.

Pokračování Průběhu porodu si můžete přečíst zítra.
Z Knihy o matce a dítěti, která vyjde v tomto roce.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.