První vykoupání novorozeného děťátka

První vykoupání novorozeného děťátka  - obrázek
První vykoupání novorozeného děťátka - obrázek

První vykoupání novorozeného děťátka provádí obvykle dětská sestra za asistence matky poté, co je dítě i s matkou převezeno na oddělení rooming-in. Při koupání je vhodné řídit se následujícími doporučeními a radami:

Místnost, v níž se bude koupání kojenečka odehrávat, by měla mít teplotu 24–25 °C.

V prvních měsících začínáme s koupáním v malé vaničce nebo v kyblí­ku. Jednou z výhod kyblíku je, že voda v něm vychladne pomaleji. Kyblík má mít hladký široký okraj, aby usnadnil matce manipulaci s dítětem a aby se dítě o ostré okraje neodřelo.

Do vaničky nebo kyblíku nalijeme nejprve studenou a pak teplou vodu a dobře ji promícháme. Vody ve vaničce nemá být více než deset až patnáct centimetrů, teplota vody má být kolem 37 °C. Teplotu změříme speciálním teploměrem nebo ji vyzkoušíme ponořením spodní části svého předloktí. Nesmí ani studit, ani pálit.

Před koupelí je vhodné dítěti v případě potřeby očistit zadeček.

Při koupání můžeme použít praktické lehátko, na které dítě položíme. Lehátko umožní, aby dítě mělo hlavičku bezpečně nad vodou. Bez pomoci lehátka musíme dítěti při koupání jednou rukou podpírat záda a především hlavičku.

Nejprve umyjeme miminku jemně obličej vodou a potom mu lehce namydlenou žínkou nebo rukou omýváme tělíčko. Nakonec pečlivě umyjeme místa pod plenkami.

Hlavičku umýváme miminku tak, že vlásky trochu navlhčíme a umyjeme mýdlem, kterým jsme myli celé tělo, nebo, pokud už má více vlásků, malým množstvím šamponu. Potom mu nakloníme hlavičku dozadu a pomalu poléváme vlásky čistou vodou tak, aby se mu šampon nebo mýdlo nedostaly do očí.

Ke koupání lze použít různé zvláčňující či bylinkové koupele z široké nabídky dětské kosmetiky, které nahradí mýdlo.

Od tří až čtyř měsíců je možné přejít na koupání ve velké vaně. Je vhodné, když je vana vybavena protiskluzovou podložkou, která chrání dítě před úrazem.

Čím je dítě mladší, tím kratší má být doba koupání, aby voda nedráždila jeho citlivou kůži. Obvykle se doporučuje kolem 5 minut.

Koupání kojence bývá vyhledávaná zábava pro celou rodinu, často je milou večerní povinností tatínků.

Podle posledních doporučení se dítě nemusí koupat každý den, méně časté koupání je šetrnější pro jeho kůži. Stačí 1–3× týdně.

Po vykoupání dítě uložíme na suchou osušku a jemně a citlivě osušíme.

Obličej se může na závěr omýt převařenou vodou.

Pokračování článku zde.