Radost pro maminky i miminka? Kojení.

Radost pro maminky i miminka? Kojení. - obrázek
Radost pro maminky i miminka? Kojení. - obrázek

Milé maminky, o kojení už jste si určitě přečetly spousty informací, takže dnešní článek asi nepřijde s žádným velkým „objevem“, o kterém byste nevěděly. Pojďte si s námi ale zopakovat některé zásady a rady  - jak správně a co nejdéle kojit svého broučka.

Proč je kojení pro miminka důležité?
Mateřské mléko je nejpřirozenějším způsobem výživy malého novorozence. Obsahuje všechny složky, které jsou pro zdravý růst a vývoj miminka důležité – bílkoviny, cukry, minerální látky i vitamíny. To vše ve formě, která je nejvhodnější pro trávicí systém novorozence.
Složení mateřského mléka se v průběhu kojení mění, takže se stále přizpůsobuje potřebám dítěte.

Kojené děti bývají méně často nemocné, a pokud přece onemocní, je průběh nemoci lehčí než u dětí nekojených. Je to proto, že mateřské mléko obsahuje obranné látky, které děťátko chrání před působením virů a bakterií. Výlučné kojení v prvních šesti měsících také snižuje pravděpodobnost výskytu alergií.

Mateřské mléko je pro miminko stále dostupné, má vždy tu správnou teplotu a odpadá vám pracná příprava drahé kojenecké výživy. Kojení vám tedy šetří práci, čas i peníze.

Při kojení se vytváří velice krásný a láskyplný vztah mezi maminkou a miminkem. Dítě se při kojení cítí v bezpečí, protože je u něj maminka velice blízko a cítí ji.

Jak je kojení důležité pro maminky?
U maminek, které dlouho kojily své děti, je nižší výskyt rakoviny prsou a vaječníků.
Kojení také napomáhá návratu organismu do stavu, ve kterém byl před porodem.

Jak se připravit na kojení už před porodem?
Již v těhotenství by měly být budoucí maminky informovány o tom, jak správně kojit, jaké jsou výhody kojení a co dělat, když se při kojení vyskytne jakýkoliv problém. Zvlášť důležitá je příprava prvorodiček, které zatím nemají žádné zkušenosti. Proto je dobré, navštěvovat předporodní kurzy nebo kojení konzultovat se svým lékařem.

Gynekolog by měl budoucím maminkám také vyšetřit a zkontrolovat prsy. Pokud má žena vpáčené bradavky, jde tento problém řešit a připravit je na kojení tzv. formovačem bradavek.

To, jestli jste, nebo nejste schopna kojit, nezáleží ani na velikosti, ani na tvaru prsou. Závisí to především na tom, jak budete dítě už od počátku přikládat k prsu. Záleží na správné technice, na tom, jak vyjdete vstříc potřebám vašeho miminka a jak budete věřit sama sobě.

Když se kojení nedaří…
Maminky, kterým se z jakéhokoliv důvodu kojení nedaří, nebuďte smutné. Kojení je pro dítě sice důležité, ale důležitější je pro něj vaše láska a blízkost a také spokojená a vyrovnaná maminka. Při každém krmení z lahve se k miminku přitiskněte, aby cítilo, že jste mu na blízku a radujte se, že můžete být spolu.

Příště: Co vás naučí o kojení v porodnici?