Rady venkovského lékaře 23.

Rady venkovského lékaře 23. - obrázek
Rady venkovského lékaře 23. - obrázek

 

KOUŘENÍ ŠKODÍ ZDRAVÍ I

Jen o máločem lze tak málo v medicíně diskutovat jako o tomto faktu. Zplodiny hoření tabáku zvyšují pravděpodobnost výskytu většiny typů rakoviny plic, ale i jiných druhů zhoubného bujení. Nikotin navíc vede ke stahování svalů v cévní stěně, a tím vyvolává poruchy prokrvení tkání. Často jsou postiženy cévy na dolních končetinách, trpí věnčité cévy zásobující krví srdeční sval. Kuřáci umírají dříve než nekuřáci.

Proč tedy lidé kouří? Protože zplodiny vznikající hořením tabáku potřebují, jde nepochybně o drogové působení, kouření tabáku je nejčastěji rozšířená toxikomanie. Lidé se bez drogy nedokáží obejít a při náhlém přerušení kouření tabáku mají silní kuřáci abstinenční příznaky. Kouření ale škodí nejen kuřákům samotným. Spory o škodlivosti pasivního kouření jsou již jednoznačně rozhodnuty. Takže i ti, kteří sami nekouří, ale musí, majíce kuřáka v okolí doma nebo na pracovišti, vdechovat zplodiny hoření tabáku, jsou na tom hůře než ti, kteří nejsou tabákovému kouři vystaveni. Lze ale vůbec v dnešním světě být nevystaven tabákovém kouři?

Tabák je droga. Kde si tabákoví narkomani opatřují drogy? Nakupují je legálně v obchodech. Žádný stát na světě se nedokáže obejít bez ekonomického přínosu z výroby a prodeje cigaret a ostatních tabákových výrobků. Tabákové monopoly patří mezi nejbohatší a nejmocnější průmyslové giganty. Mívají i silné lobby, skupiny jednající v jejich zájmu, prosazující vědomě nebo nevědomě jejich zájmy v zákonodárných a výkonných institucích státu. Sledovali jste dění v našem parlamentu při schvalování opatření proti reklamě na tabákové výrobky? Jestli ano, pak není třeba nic dále vysvětlovat.

Takže drogy jsou legálně distribuovány. Záludné jsou v tom, že okamžité efekty, např. poruchy chování a pracovní a rodinné problémy, stejně tak jako vážné škody na zdraví a případně smrt uživatelů, nejsou jasně zřetelné jako třeba při závislosti na heroinu. Navíc řada škod, které tabák způsobuje, může být eventuálně vyvolána i jinak. A proto jsou tu slavné argumenty typu: Kouřil – umřel, nekouřil – taky umřel. To vše umožňuje těm, kteří by mohli omezit distribuci tabákových výrobků, zavřít trochu oči a počítat, co jim to vynese. Tak co s tím dělat? Uvidíme příště.

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: