Rady venkovského lékaře 29.

Rady venkovského lékaře 29. - obrázek
Rady venkovského lékaře 29. - obrázek

 

HRY

 

Hry s lékaři? Ano. A dokonce několikanásobně. Interakce lékař a nemocný je vlastně hra. Od dávnověku jsou role rozděleny. Navíc některé role mají různé varianty. Lékař hrubián, lékař lidumil, lékař vědec. Sestra matka, sestra svůdnice. Pacient trpitel, pacient stěžovatel. Ostatně jistě jste viděli Nemocnici na kraji města. V dětském lékařství navíc jde o hru na dvakrát. Ideální je, když i nemocnici berou děti jako hru. Děti si také na doktory hrají. Zatímco my jako malí hošíčci jsme k tomu měli jen předpubertální zvědavost na odlišnosti dívčího těla a ochotné spoluhráčky, nynější mladá generace je vybavena všelijakými babydoc soupravami. Takže již batolata vědí, že ty dlouhé gumové hadičky se studeným koncem jsou stetoskop neboli fonendoskop, a ne „dlouhé uši, abych tě lépe slyšela…“. Nemocnice hrou je sice pro děti báječná, ale když po desítkách let se vám to „hačí a hezky otevři pusinku, no ten to umí…“ zažere do vaší herecké lékařské kreace a vybalíte to na statného padesátníka, kterého vám do rukou osud zavál při dovolené, tak to bývá veselé.

 

Hra je pro dítě ohromně důležitá. Je to obdoba práce, je to poznání světa, je to ovládnutí světa. Je hrozné, když šestiletý človíček, zblázněný rodiči do němčin, angličtin, výtvarných výchov a dalších volný čas pohlcujících činností, na dotaz „a kdy si hraješ“ vám odpoví bezelstně „vždycky dvě hodiny ve středu a v pátek odpoledne na klavír“. Je omylem rodičů, že dítě ke hře potřebuje nákladné hračky. Na rozdíl od nás má dítě velikou fantazii, která kouzlí ty nejzajímavější a nekrásnější věci z čehokoliv obyčejného kolem nás. Dítě potřebuje klid, prostor a kamarády. Hra s jinými dětmi je brána do života v lidské společnosti. Děti si hrávají s domácími zvířaty. Je to správné a výchově dětí nesmírně prospěšné. Ale zmýlená neplatí – zvíře není hračka. Zvíře je partner, kamarád. Podle toho musíme hru dítěte usměrnit.

Dětská hravost provází některé lidi do dospělosti. Je na tom ostatně postaven byznys sázkových kanceláří. Jsou na tom založeny hrací automaty. Vidíme u nich stát nevidící, neslyšící lidi všeho věku, vzdělání, ras a národností. Jsou hrou doslova opilí.

Bohužel ten příměr k návyku na drogu není od věci. Někteří lidé se nedokáží z patologické závislosti na hře vymanit a jsou duševně a existenčně na dně. Potřebují pomoc lékaře. Otcové rodin, nechte blbých her a automaty a vzpomeňte, jak jste si v mládí hráli na doktory – je to zdravější a levnější. Tak vidíte – lékař a hry…

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře