Rady venkovského lékaře 38.

Rady venkovského lékaře 38. - obrázek
Rady venkovského lékaře 38. - obrázek

 

PIVO

Nápoj starý tisíciletí. Zajímavé je podívat se na pití piva z hlediska geografického. Chmel je tradičně pěstován a pivo vařeno na evropském kontinentě a ve Velké Británii. Tedy v podmínkách podnebně i lidsky mírných. Češi,  Bavoráci, Holanďané, Dánové, Britové. Lidé světlé pleti, váhy střední a vyšší, rozšafní, klidní, neohniví, hospodařící na hlíně nepříliš úrodné, červené. Tak aby dala chmel a ječmen. Grafické spojení tradičních pivních bašt na mapě tvoří jakousi pevnou evropskou osu. Troufám si říci, ať se nám to líbí nebo nelíbí, že pivo patří k evropské kulturní tradici.

Zapřísáhlí abstinenti, nekuřte se a nesahejte po peru, bažíce napsat redakci. Ano, vím to také. Nechutní konzumenti desítek piv za večer, očurané ploty a průjezdy, býčí, zbytnělá srdce pijáků piva, zničená játra. Ale což nedokážou nekulturní lidé zničit i jiné tradiční hodnoty lidstvu prospěšné? Tak třeba dynamit. Nobel jistě neměl na mysli výbuchy roztrhaná těla, ale hlavně viděl tunely a štoly spojující národy a kontinenty.

Pivo je jistě nebezpečné nejen nadměrným přívodem tekutin, ale i záludným přívodem alkoholu. Pijáci,  hlavně řídící motorová vozidla, by si měli uvědomit, že ve sklenici piva je zhruba stejné množství alkoholu jako ve dvou deci vína nebo velkém panáku. Dále pivo obsahuje poměrně hodně cukru, je kaloricky vydatné, rozhodně nejde o dietní pití.

Přesto ale je něčím pro některé lidi našich zeměpisných šířek nepostradatelné. Proto ta piva pro řidiče, piva pro diabetiky. Proto ty války pivovarů – velkých proti sobě, našich proti zahraničním, velkých proto malým, které zasahují i parlament a byl do nich vtažen i pan prezident, a dokonce i Ústavní soud. Vážení občané, která věc kromě piva byla během tří let práce zákonodárného shromáždění dvakrát předmětem parlamentních půtek, legislativních námitek pana prezidenta a rozhodnutí Ústavního soudu. Joj, ta pivní lobby musí být silná. Tak mě napadá, jaképak pivo se pije v parlamentní restauraci?

U nás doma se pije pivo dobré. Teď právě bych naše období označil za gambrinusové. Bydlíme sice co by kamenem dohodil od Velkých Popovic, ale zdá se nám, že kozlík se nám trochu pokazil. Husa, knedlík, čerstvé zelí. Zapijte to mlékem! Nejde to! Proto snad přece jen občas trochu piva. S chutí, s dobrými lidmi, jednu dvě chladné, orosené sklenice pod vonící lípou. Někdy jsem rád, že jsem Čech.

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: