Rady venkovského lékaře 40.

Rady venkovského lékaře 40. - obrázek
Rady venkovského lékaře 40. - obrázek

 

PIVO A LEDVINY

Ledviny jsou hlavním výkonným orgánem, který ovlivňuje hospodaření vodou a solemi v těle. Voda a soli se filtrují z krve do ledvinových kanálků, ale skoro úplně se vstřebávají zpět. Za normálních okolností dospělý člověk potřebuje asi dva a půl litru tekutin za den. Množství moči se pak pohybuje kolem jednoho a půl litru za den.

Pijeme-li větší množství tekutin, musí se jich tělo zbavit.

Jinak by byl přetížen krevní oběh a objevila by se nahromaděná tekutina v podkoží – otoky. Tekutiny se zbavujeme pocením, ale hlavním odpadovým ventilem jsou ledviny.

Při vypití několika piv stoupá krevní tlak, a tím se zvyšuje i filtrační tlak v ledvinách. Také zvýšený objem tekutiny v těle a v krvi vede k tomu, že ledvina dostane z mozku vzkaz: „Otevřít výpusť!“ A už tu máme zvýšené močení, nedílnou součást rituálu spojeného s větším konzumem piva. Záchody jsou proto vysoce sledovaným a důležitým prvkem v každé hospodě. Každý hospodský by je měl udržovat v čistotě. Také zápach rozkládací se močoviny a amoniaku slávu hospody nešíří. Kdy, jinak řečeno po kolikátém pivu, ledviny spustí, je značně individuální. Závisí to na množství vypitého moku, funkci ledvin, kapacitě močového měchýře i na určitém tréninku. Za doložený rekord je považován výkon jednoho z bývalých ministrů zdravotnictví, nelékaře, který při exkurzi do plzeňského Prazdroje šel na záchod až po sedmnáctém pivu! Odchody na záchod sice občas ruší debaty v hospodě, zvláště při uspořádání „lavice u zdi a dlouhý stůl“ (někteří musí vstávat, i když je k tomu moč nenutí), ale jinak mohou být i příležitostí kamarádovi sdělit něco, co ostatní nemusí slyšet, anebo se prostě jen provětrat. Zvláštní poezii mívají jednoduché pisoáry na dvorcích vesnických hospod. Různá potřeba vyprazdňovat močový měchýř určuje často u stolu štamgastů zasedací pořádek. Jindy se uplatňují různé akrobatické techniky, jako například odchody na záchod po lavicích, po stolech a pod stoly.

Zvláštní kapitolou bývá odchod na záchod při mariáši. Jen vzácně je močení v trojici případně ve čtveřici sladěno. Častěji slyšíme ono známé „Vem to za mne!“ Močí-li pak dotyčný dlouho (což bývá časté u starších pánů trpících zbytněním prostaty) a ponechal-li zastupujícímu hráči i svoje peníze, může se dočkat i malé tragédie. Mezitím totiž mohly proběhnout různé nepatřičně flekované lepší stovky, červená trumf a kule to strčí atd.

Zatímco u některých jiných kapitol se mohou ozvat netolerantní útoky úzkoprsých kolegů, kteří nepochopili, že jde v našich povídáních hlavně o legraci, zvláště jsou-li sami abstinenty, nemůžeme být napadnuti v případě „pivo jako lék při některém druhu ledvinových kamenů“. Příznivý je nejen močopudný, ledvinu a močové cesty proplachující efekt piva, ale i jeho alkalizující účinek. Také při lehčích formách močových infekcí, kde se doporučuje hodně pít a pravidelně močit, nemůže být u jinak zdravého člověka pivo na škodu.

Velké pití piva je škodlivé u lidí s vysokým krevním tlakem, selhávajícím srdcem, nebo selhávajíc-li ledviny.

Obecně lze ale říci, že ledviny a pivo jsou nerozluční přátelé a mají se rády…

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

 

Témata: