Rady venkovského lékaře 43.

Rady venkovského lékaře 43. - obrázek
Rady venkovského lékaře 43. - obrázek

 

PIVO A KONČETINY

Zdá se vám, že nemají nic společného? A to jste na omylu.

Tak třeba pivo a ruka. Ruka otáčí sklenicí, abyste mohli lépe ocenit, zda má pivo jiskru. Jindy dlaní zkoumá teplotu sklenice.

Občas přejíždí před napitím okraj sklenice, ale vždy utírá bohatou pěnu z úst a vousů. Rozvážně potěžkává půllitr, někdy zvedá prázdný půllitr, aby šenkýř viděl, že je ho nutno naplnit, sem tam bouchá s půllitrem do stolu, a někdy dokonce i někoho do hlavy. Smutný obraz skýtá ruka, která se třese tak, že ani půllitr k ústům nedonese. Ruka ale také naráží sud a točí pípou. Ruka vymývá sklenice.

Paže zvedá půllitr k ústům. Paže nese nahoře tác plný sklenic s pivem. Paže koulí pivní sudy. Šenkýř s rukou nebo paží v sádře musí prostě zavřít hospodu. To my pijácí jsme na tom přece jen lépe. Jistě jsme to viděli na vlastní oči nebo alespoň slyšeli v bájných zkazkách hospodských vypravěčů o tom, jak „měl obě ruce (předloktí, paže, klíční kosti – co se nehodí škrtněte) zlomené a sádra mu bránila v pití, ale kamarádi mu pivo pěkně lili do krku…“. Zvláštní oblibě se těší dojemné příběhy plné rodinné lásky, jak synové donesli tatínka v sádrovém krunýři do hospody, položili ho na kulečník a tišili jeho žízeň tím, že mu do krku lili pivo buď nálevkou, nebo rovno z půllitru.

Pokud jde o pivo a dolní končetiny, tak hned jistě napadne každého z vás něco o pletení nohama. To je ale chyba. Pivo nám neplete nohama. To jen alkohol obsažený v pivě nám trochu otráví mozeček vzadu v hlavě a nohama nám pak plete mozeček. Ztrácíme rovnováhu. Někdo si stěžuje, že mu po pivu těžknou nohy. Ale známe mnoho fotbalistů, kteří pivo, nepivo hráli jako z partesu. Díky svým skvělým nohám mají nyní od fandů a pamětníků nějaké to pivo od cesty. Stejně je to zvláštní, kolik my měli a máme slavných fotbalistů. Vždyť v každé hospodě sedí, seděl nebo bude sedět alespoň jeden. A pak že pivo a nohy nemají nic společného.

Vždyť nás nakonec ty nohy nosí do hospody. Někteří nadšenci cestou za pivem podávají přímo turistické výkony. I naše ženy jsou si toho vědomy a občas se snaží situaci řešit schováním bot. Když se pletou nohy, tak to není nic strašného. Horší ovšem je,kdy se pletou tak, že se do chůze musí zapojit i horní končetiny. Nese to s sebou i určité nebezpečí. Hrozí třeba to, že zatímco jde člověk spořádaně z hospody, tak mu nějaký vožrala šlápne na ruku!

Dolní končetiny (a nohy zvláště) pak patří k pivu i z jiného důvodu. Přece co hospoda, to taneční zábava. Jak pak chutná po vířivém tanci pivo a jak vhodně doplňuje tekutiny a soli ztracené tanečníkovým potem! To je také okamžik, kdy nastává vzácný smír mezi manželkami a pivem. Mnohé tancechtivé manželky totiž dobře vědí, že nebýt u toho i to pivo, pak asi pány na ples těžko dostanou a z tanečku nebude nic.

Nohy a pořádné byty jsou pak tím nejcennějším kapitálem každého hostinského. Takže vidíte – nohy a ruce mají s pivem něco společného, nebo ne…?

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře
Témata: