Rady venkovského lékaře 57.

Rady venkovského lékaře 57. - obrázek
Rady venkovského lékaře 57. - obrázek

 

DROGY

Drogy se staly součástí našeho světa. Je to podle některých daň, kterou platíme za svobodu. Podle mě ne. Ani totalitní režimy se nedokáží s drogami vypořádat, a to přes drastické tresty. Co tedy s nimi? Není možné je vymýtit. Je třeba je držet pod kontrolou. Drogy jsou nepochybně hlavně medicínský problém. Jestliže je nějaká chytrá naplešatělá hlava z Úřadu vlády ČR považuje spíše za problém organizační, právní, sociální atd., tak ať je nástroji v uvedených resortech vyřeší. Vyřeší pendrek. Jen předvede, že to, že všemu rozumí, povede k další mezinárodní ostudě, jestliže se moudra o tom, že drogy nejsou především medicínská záležitost, dostanou za hranice země. Hlavně ať tito „odborníci na vše“ s moudrostí patentovanou nějakou vládnoucí stranou někde nepředvedou něco podobného, co se odehrálo na světové ingerenci o populační explozi a její regulaci-neregulaci.

Hrůzu budí, jak ti, kteří problému evidentně rozumějí, jsou vytlačováni z míst, kde mohou něco ovlivnit, úředníky. Úředníky, kteří pracují jako hasiči – hasí malý ohýnek na povrchu, zatímco někde za jejich zády a v podzemním potrubí plném plynu hrozí výbuch. Hasiči přišli na to, že je lépe občas něco nechat shořet za cenu, že se oheň nebude šířit. Oželet pár popálených za cenu, že neuhoří děti v mateřské škole vedle.

Drogy nelze vymýtit represí, vyhláškami a patenty. Drogy je třeba kontrolovat. Vymezit si oblasti, kam prostě nesmějí. Základní školy. Doprava lidí. Policie. Jistě ty, kteří tomu rozumějí lépe než já, napadnou i další oblasti. Tam bojovat za každou cenu.

Lidé, kteří užívají drogy, jsou nemocní. Je třeba je léčit. Odborně, netradičně. V komunách kde si pomáhají navzájem. Vědět, že bojujeme bitvy, jež nemůžeme vyhrát. Spokojit se s tím, že nebudeme vyklízet další pozice. Represi nasadit na ty, kteří šíření drog napomáhají Nemyslím tím jen dealery, ale i majitele diskoték, kteří zavírají oči nad stříkačkami při ranním úklidu. Učitele, kteří neupozorní zdravotníky na zřejmě zfetované žáky. Represi na zkorumpované policisty a celníky. Tedy kruhová obrana slušných lidí. Vedená kompetentními odborníky,a ne rychlokvašenými a pěnou událostí před lety vynesenými chytráky. Ostatně i jejich straničtí druhové pochopili a řadu jich nezleadrovali, jak praví rozkošný předvolební žargon. Doufejme, že drogy ještě půlrok vydrží neodbornost a zbytečně nepřibude žádný ztracený dětský život. Moc je droga možná horší než ty skutečné. Při volbách proto pozor na to, abychom volili ty pravé dealery, kteří budou tuto mocnou drogu správně šířit.

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: