Rady venkovského lékaře 59.

Rady venkovského lékaře 59. - obrázek
Rady venkovského lékaře 59. - obrázek

POČÍTAČ

 

Když k nám vstoupil do života, to jest do nemocnice, rozhodl jsem se, že budu dělat, jako že ho nevidím. Už se prostě počítač nebudu učit, budu mít na to lidi – mladé, neopotřebované. Nyní už si neumím život bez počítače představit. Ranní spuštění počítač po příchodu do práce se stalo součástí denního fyziologického stereotypu. Nejde-li počítač, tak si připadám, jako bych měl pravou ruku v sádře. Jde s tím sice žít, ale život je komplikovaný a nepohodlný.

Co vlastně je na počítači to nepostradatelné? Asi jsou to informace. Nastřádané, rychle dostupné. Jestliže jimi proplouváte, často žasnete nad tím, čím vším už jste se zabývali, jak jste to řešili a (ne)vyřešili. Na hard discích a disketách je – ať se vám to líbí nebo nelíbí – část vašeho mozku. A stejně jako v moku, alespoň u některých z nás, můžete uložené informace měnit, obnovovat, zpřesňovat. Navíc, je-li váš počítač napojen na nějakou zevní informační síť, máte informace čerstvé, máte jich záplavu a spíše hrozí, že se v nich utopíte.

A ejhle, že by také nějaké nevýhody počítače? Nebo snad dokonce nebezpečí? Možná že ano. Tak třeba někdo může nahlédnout do vašich znalostí. Může je i ukrást, stejně tak jako vaši písemnou tvorbu. I úřady mají počítače a tam jsou o vás různé údaje, třeba i hodně soukromé, a vy nechcete, aby je někdo viděl a věděl. Kolik už jste dostali domů zásilek od firem, kterým jste nikdy adresu nedali? Kde ji firmy vzaly? Vzaly si jen adresu?

Počítačům někteří i propadají jako drogám. Nejedí, málo pijí, málo spí. Tvoří programy, hrají hry, plují informacemi napojeni dokonce na bájný Internet.  S helmami na hlavách unikají z reality, která je obklopuje, do „reality“ virtuální. Počítač personifikují, oslavují ho, a to i tehdy, jestliže s ním nemohou komunikovat hlasem.

Dokonalost techniky činí z počítače televizor s videem a teletextem, telefon, telefax, telefonní seznam, banku, poštu. Počítač zatím nevaří, ale jídlo a pití lze jejich prostřednictvím objednat domů. Dokonce i erotiku můžete dostat na váš psací stůl, zatím jen v pasivní podobě. Rozverní piráti propašovali do Internetu různé erotické klipy. A což teprve rošťáci, kteří dokážou manipulovat s výhrami loterií, bankovními konty a tajnými informacemi policie, armády a vlády? Bude tedy třeba intenzivní ochrana dat. Počítačová policie. Počítačová a protipočítačová medicína. Ale co se dá dělat, zastavit pokrok nelze. Takže i to, co jste si přečetli, napsal a vytiskl počítač. Ale jen takový malý, můj, bezpečný, užitečný… a už jsem v tom.

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře