Rady venkovského lékaře 67.

Rady venkovského lékaře 67. - obrázek
Rady venkovského lékaře 67. - obrázek

AUTOMOBIL

Automobil je určitě věc zdraví škodlivá. Můžeme trefit šlak, když slyším, dítě, jak říká: „Půjdeme odpoledne na procházku autem“. Mám známého  který na chalupě za deště jezdí do kadibudky vzdálené asi 30 metrů od obydlí autem. Moc mu přeju, aby to všechno jednou na místo nedovezl a skončilo to na vyluxovaných potazích. V autě se lidi zabíjejí. Autem zabíjejí i jiné lidi. Auta – katalyzátor, nekatalyzátor – smrdí. V autech lidé zvracejí. Ale v autech se lidé i milují, a abychom byli spravedliví, občas se tam i rodí. Auta způsobují řidičům z povolání nemoci páteře, žaludeční vředy a nervy na dranc. Auta vozí nabubřelé podnikatele, zvláště nebezpečnou sortu řidičů přesednuvší díky „lízingu“ ( ohavnost některých cizích slov zvláště vynikne českým přepisem) z trabant do BMW. Auta vozí chleba, mléko, nemocné děti do školy a ze školy, autobus mě vozí ráno do práce a odpoledne z práce.

Auta nám slouží.my sloužíme autům. Naštěstí, maje k autům od dětství záporný vztah, který se mi díky genetice a osobním příkladu podařilo přenést i na syna, jsem ušetřen toho, aby mi služba čtyřnohému mazlíku vyplňovala soboty a neděle. Někdy sice snad člověk i cítí svou mužskou nedostatečnost, kdy nemůže v pondělí přijít a říci ostatním s nádechem špatně skrývané pýchy a zbytků šmíru za nehty: „Tak jsem dělal celou neděli auťák“. Ale zase jinak jsem nejraději, když místo auťáku se mi poštěstí dělat celou sobotu a neděli…, víte co. U nás jezdí autem, Škoda 105, moje žena. Jezdí moc dobře. Také ale auto nedělá. Máme na to hodné doktory našeho mazlíka, pan Červenku a pana Kalouse. Rád je pozoruju, jak chodí kolem a přemýšlejí, co tomu je. Moc mi to připomíná medicínu. Někdy to vědí hned a shovívavě na mě hledí. Jindy jdou na to systematicky, ale někdy najednou zdánlivě náhodou, čichem. Jako v medicíně. Za tím čichem se však skrývá nejen zkušenost, ale také nadání. Jako v medicíně.

K autům patří i řidiči. Nejhorší jsou ti, kteří mají při řízení klobouk na hlavě. Jedou pomalu a vytvářejí na silnici kolem sebe nečekané šarády. Nebezpeční jsou i cholerici. Zvláště zhoubně na jejich mysl působí jízda ve „štrúdlu“. Myslím, e by se dopravní policii vyplatilo občas s sebou vozit psychologa. Již pouhý několik desítek vteřin trvající pohled na počínání některých lidí za volantem jasně vede k diagnóze pominutí smyslů. Bylo by dobře je zastavit, rychle psychologicky vyšetřit a rychle zbavit řidičského průkazu. Nebezpeční jsou i ti, kteří za volant usedají opilí. Tady velké pokuty nepomohou. Je třeba je zbavit možnosti řídit auto do konce života. Jinak skončí rychle jejich vlastní život a bohužel i životy dalších lidí.

 

Takže vlastně auta sama o sobě jen trochu smrdí, a s katalyzátory už ani ne ta příliš, a všechno zlo z nich pocházející dělají lidé, kteří je užívají. Ale tak je to asi s všemi lidskými vymoženostmi. A na něco bych málem zapomněl – náš inteligentní pes také rád jezdí autem.

 

Zdroj: Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc. - Rady venkovského lékaře

Témata: