Rakovina prsu se týká i mladých žen

Před deseti lety by to byla výjimka. Ale když nyní onemocní rakovinou prsu dívka, které je něco málo přes dvacet, lékaře Jana Pleschingera z Ústřední vojenské nemocnice v Praze to nepřekvapí. Rakovinou prsu přitom ročně onemocní asi pět tisíc žen.

Téměř pro dva tisíce je smrtelná
"Hranice výskytu rakoviny prsu se bohužel přesouvá do stále nižšího věku. Viděl jsem třeba čtyřiadvacetileté pacientky s nádorem prsu," říká Pleschinger, který vede mamografickou laboratoř. A ačkoli by se zdálo, že právě nízký věk a "neopotřebované" mladé tělo mohou být v boji s rakovinou výhodou, není to tak.
"Je prokázané, že nádory napadající mladé organismy jsou mnohem agresivnější a forma rakoviny bývá u dívek mnohem drsnější než u starších žen," upozorňuje Pleschinger.
Méně zralá tkáň je totiž citlivější k jakémukoliv poškození. Zároveň mladý organismus funguje rychleji, a rakovina v něm tedy rychleji bují. "Lékaři spekulují, že za zvýšený výskyt rakoviny prsu u mladých dívek může třeba hormonální antikoncepce, ale to se zatím nepodařilo prokázat," říká Pleschinger.
A dodává, že výrazný vliv na vznik nádoru prsu má také kouření. "Nikotin neškodí pouze v plicích, jak se mnohdy soudí. Dostává se i do krve a na rakovinu prsu má velký vliv," říká Pleschinger.
Podle lékařky Heleny Bartoňkové z Masarykova onkologického ústavu v Brně by se měly hlídat zejména dívky, jejichž matky nebo babičky rakovinu prsu prodělaly. "V těchto případech je pravděpodobnost onemocnění v nízkém věku velká," říká Bartoňková. Velice důležité je pro mladé dívky hlavně samovyšetření. "A neměly by se bát připomenout svému gynekologovi, ať jejich prsa vyšetří hmatem, pokud zapomene," říká Pleschinger.

SamovyšetřeníRakovinou prsu ročně onemocní asi pět tisíc žen, téměř pro dva tisíce je smrtelná. České ženy na prevenci příliš nehledí. Již dva roky mají ženy starší čtyřiceti let možnost nechat se jednou za dva roky zdarma vyšetřit na mamografu. Této možnosti však využila pouze třetina z nich, což je ve srovnání se světem velmi málo. "Na druhou stranu ale přibývá případů, kdy jsou ženy ochotné si za vyšetření samy zaplatit," říká Bartoňková.
Na přístupu pacientek se může pozitivně podepsat třeba případ šestatřicetileté australské zpěvačky Kylie Minogue, která minulý týden podstoupila operaci rakoviny prsu.
"Když ženy vidí, že onemocněla taková osobnost, dojde jim, že se problém týká každého. Zní to nehezky, ale onemocnění hvězdy je pro prevenci nejlepší reklama," říká Bartoňková.

 

zdroj: iDNES