Rakovinu kůže lidé podceňují

__ADV__Rakovina kůže roste závratným tempem. Je nejčastějším druhem zhoubného nádoru vůbec. Tvoří 25 % ze všech typů rakovin. Když se zachytí včas, bývá překvapivě snadno řešitelná. Pokud ji pacient zanedbá, šance na úspěšnou léčbu se dramaticky zmenší.



"Přitom žádný ze zhoubných nádorů se nedá tak snadno a rychle rozpoznat," říká MUDr. Monika Arenbergerová, PhD. z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze. "Pokud pacient přijde včas, obvykle stačí chirurgický zákrok. Měnící se mateřské znaménko odstraníme i s kouskem okolní tkáně a to bývá všechno."

Horší je, když nemocný přijde s nádorem v pokročilém stádiu, který navíc metastázoval. Pak bývá často nutná imunoterapie, chemoterapie nebo ozařování.

Špičkový přístroj

Když jsem počítačový dermatoskop viděl poprvé, doslova mě fascinovalo, jak s ním lékař pracoval. Zaměřil digitální mikrokameru na podezřelou pihu a přístroj během několika vteřin vyhodnotil, jestli jde o neškodné mateřské znaménko, nebo o nádor, případně o jiný podezřelý nález. Nebylo při tom nutné odebírat vzorek tkáně. Počítač porovnal obraz znaménka s desetitisíci obrázky uloženými v jeho v paměti.

Ještě nedávno byl tento přístroj unikátem. Dnes ho mají v řadě poraden pro névy (pihy) při dermatologických klinikách. Ale také v některých Centrech pro léčbu melanomu (melanom je nejzhoubnější kožní nádor).

Pokud vás zajímá, kde byste si mohli nechat vyšetřit podezřelou pihu pomocí dermatoskopu, navštivte stránky www.melanomy.cz .Je tu poradna, kde vám vše vysvětlí. Zájemce tu najde kontakty na specializovaná Centra pro léčbu melanomu z celé republiky. V nich mají s diagnostikováním rakoviny kůže a její léčbou nejvíce zkušeností.

Rizikové slunce

Rakoviny kůže rychle přibývá. Lidé neznají nebo podceňují rizikové faktory. Jak je mohou poznat: 



* Pokud se v rodině vyskytl zhoubný nádor, měl by jít každý nejpozději ve čtyřiceti na preventivní prohlídku. A každou měnící se pihu by mu tam měli zkontrolovat bez ohledu na věk. 



* Důležité je znát fototyp své kůže. Nejmenší riziko obvykle hrozí lidem s tmavou pletí, která téměř okamžitě hnědne. Naopak nejohroženější jsou lidé se světlou pletí, světlými nebo rezavými vlasy a modrýma očima. Jejich kůže se špatně opaluje, na slunci často zarudne. Není náhodou, že ve Skandinávii, kde je lidí tohoto fototypu hodně, přibývá rakoviny kůže dvakrát rychleji než v ostatních evropských zemích. 



* Nejvíce rakoviny kůže bývá v oblastech, kde je hodně slunečních dnů, jako jsou třeba Austrálie nebo americká Kalifornie. Tam se zhoubným nádorem na kůži musela bojovat i řada holywoodských hvězd, třeba Clint Eastwood nebo Liz Taylorová. 



"Rizikové není jen intenzívní slunce u moře, ale také v zimě na horách nebo na jaře na zahrádce," zdůrazňuje doktorka Arenbergerová. "Nejhorší bývají nárazy. To znamená tehdy, když si člověk kůži spálí."

Jak často se to stává, o tom by mohli vyprávět delegáti cestovek, které vozí turisty k moři. Spousta lidí se snaží užít si za své peníze, ať to stojí, co to stojí. Paradoxně i na úkor svého zdraví. Přitom mezi jedenáctou a patnáctou hodinou by vůbec neměli být na sluníčku, pouze ve stínu. A zejména zpočátku by měli používat krémy s vyšším ochranným faktorem. Ráno před odchodem na pláž a vždy, když vylezou z vody, zpotí se apod.

Větší lajdáci bývají muži

Je typické, že rakovina kůže častěji trápí ženy, ale víc na ni umírají muži. U nich je běžné, že k lékařům přijdou pozdě. Ne každý má pak to štěstí, jako pětatřicetiletý obchodní technik z Prahy, se kterým jsem měl možnost mluvit.

"Nedívám se na sebe pořádně zepředu, natož zezadu," řekl mi. Na to, že má na zádech divnou pihu, ho upozornila přítelkyně. Technik s ní šel k lékařům, až když začala krvácet. Přitom melanom měl i jeho otec. Lékaři konstatovali, že přišel dost pozdě. Kromě nádoru mu museli odstranit i lymfatické uzliny. Dodnes absolvuje podpůrnou injekční imunoterapii.

"V práci i doma to vzali skvěle," řekl mi. "Přítelkyně, která má o mě strach, pláče, jen když si myslí, že to nevidím. Jinak mě všemožně podporuje. Cítím se vzaměstnání unavenější, občas mě bolí hlava a oči. To je důsledek léků, které musím brát. Ale můžu pracovat. To je výborné."

Oběma synům se bude snažit vysvětlit, jak je důležité, aby šli včas na preventivní prohlídku do névové poradny nebo do Centra pro léčbu melanomu a nemuseli zažívat to, co si prožil on.

 

zdroj: Novinky.cz