Ranní pilulky

"Ranní pilulky“ neboli antikoncepce bezprostředně po pohlavním styku (odborně postkoitální antikoncepce)

 

Tablety, které se používají po nechráněném styku („ranní pilulky“ nebo odborně postkoitální antikoncepce) mohou být předepsány pouze v naléhavých případech. Hormony podané ve vysokých dávkách do 72 hodin po souloži obvykle zabrání implantaci blastocysty pravděpodobně ovlivněním pohyblivosti vejcovodu, ovlivněním funkce žlutého tělíska nebo vyvoláním abnormálních změn sliznice dělohy. Tyto hormony zabraňují uhnízdění oplozeného vajíčka (odborně implantaci), nikoliv oplození (odborně koncepci). V důsledku toho nemohou být označovány za antikoncepční pilulky. K oplození dochází, avšak blastocysta se neimplantuje. Proto by bylo výstižnější nazývat je pilulkami „antiimplantačními“.

 

Pokud dojde k nechráněnému styku ve třech předovulačních dnech a ve dni ovulace, je pravděpodobnost otěhotnění 15–26 %.

 

Jaké je možno použít postupy?

 

Postinor, jehož dvě tablety lze použít jako postkoitální antikoncepci nejpozději do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku. V této době se podá první tableta a za 12 hodin druhá tableta. Čím dříve si žena tabletku vezme, tím lépe. Účinnost tohoto postupu s přibývajícím časovým odstupem klesá. Pro Postinor platí obecná rizika jako pro hormonální antikoncepci.

 

Jako postkoitální antikoncepci do 72 hodin lze ještě použít některé z kombinovaných antikoncepčních tablet, ale ve vysoké dávce, např. Microgynon, v dávce 4 dražé a za 12 hodin další 4 dražé. Vyšší dávky však mohou způsobit zažívací obtíže.

 

Mifepriston neboli RU 486, je látka, která není u nás dostupná. Pokud se podá uprostřed cyklu, neumožní ovulaci a bezprostředně po ovulaci narušuje implantaci oplodněného vajíčka, aniž by se narušil cyklus.

 

Jediným nehormonálním postupem je nitroděložní tělísko (IUD). Lze jej zavést do 5 dnů po nechráněném koitu, avšak při respektování všech jeho kontraindikací, tedy situací, kdy se nesmí z hlediska ohrožení zdraví ženy podat. Spolehlivost IUD je v tomto případě prakticky 100%.

 

Postkoitální antikoncepce je vhodná pro ženy, které mají pohlavní styk velmi zřídka, neboť ji lze použít nanejvýš jedenkrát týdně, resp. 4krát měsíčně. Pravidelný menstruační cyklus se po použití postkoitální antikoncepce může zcela narušit.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Ivana Ašenbrenerová

Z připravované knihy o těhotenství a porodu

Odborný článek