Relaxační masáže

Snad každý z nás už na vlastní kůži zažil, jak příjemná může být masáž. To, že pro těhotnou ženu je šetrně vedená masáž nadmíru příjemná a prospěšná, snad ani není třeba zdůrazňovat. Během masírování může budoucí maminka krásně relaxovat a odreagovat se.

V publikaci Průvodce těhotenstvím a porodem radí její autoři F. a J. Macků, jak nejlépe provádět masáže těhotné maminky.

Masáž stimuluje nervová zakončení v kůži, zlepšuje krevní oběh v kůži a svalech, navíc navozuje pocit klidu. Masáž by měla být proto prováděna v příjemné atmosféře, při tlumeném osvětlení a nevtíravé, uklidňující hudbě.

V posledních měsících těhotenství je pro ženu daleko příjemnější ležet při masáži na boku, podepřena polštáři, nebo sedět na židli. Pro snížení tření mezi masírující rukou a kůží jsou vhodné rostlinné oleje. Kůže také jejich účinkem zvláční. K tření kůže je možné použít textilních materiálů.

Jestliže masáž provádí partner nebo přítelkyně, mají být jejich ruce teplé, bez prstenů a náramkových hodinek. Před zahájením masáže se má těhotná několikrát zhluboka nadechnout, což přivodí uklidnění. Těhotná sedí na lůžku, na židli obkročmo, nebo leží mírně na boku.

Masér by měl zpočátku masírovat jemně a postupně tlak zvyšovat za předpokladu, že to je těhotné příjemné. Jeho pohyby by měly být pomalé. K provádění krouživých pohybů nad krční, hrudní a bederní páteří (směrem od páteře) použije současně obou dlaní. Použije také klouzavých pohybů: položí obě dlaně po stranách kříže tak, aby prsty směřovaly k hlavě, a pod mírným tlakem klouže směrem ke krční páteři a poté pomalu zpět.

Tak co? Nalákali jsme vás? Pokud čekáte miminko, nechte se alespoň několikrát v týdnu svým partnerem takhle rozmazlovat. Zasloužíte si to.