Rh faktor negativní

Rh faktor je název pro složitý antigen, který je v tomto případě  jedním ze znaků  červených krvinek každého jedince. Jiné antigeny  způsobují, zda červené krvinky budou vytvářet krevní skupinu A, B, AB, nebo 0 apod. Antigenů je velké množství, ale některé jsou jakoby důležitější.  Rh  faktor mezi takové patří. Buď se  ve všech červených krvinkách organizmu nachází, pak hovoříme o Rh pozitivním jedinci (neboli Rh+ ), anebo se nenachází a pak mluvíme o Rh negativním jedinci (neboli Rh- ). Žen, které jsou Rh-, je ve střední Evropě okolo 15 %. Pokud se do krve s Rh antigenem (Rh+ ), dostane krev bez Rh antigenu (Rh- ), nic závažného se nestane. Když se do krve bez Rh antigenu (Rh- ) dostane krev s Rh antigenem (Rh+ ), tak organizmus (jeho imunitní buňky) cizí antigen  pozná  a začne vytvářet proti němu protilátky, které mají za cíl antigen zlikvidovat, v daném případě zničí celou červenou krvinku.

 

Krev  plodu, ve velmi malém, ale přesto významném množství     přestupuje přes placentu do krve matky. Pokud je maminka Rh+ tak     se nic nestane, a to dokonce i když krvinky plodu jsou Rh-. Pokud je     ovšem maminka Rh-   a dítě je po otci  Rh+ , tak tělo matky začne     tvořit  protilátky, které pro změnu zase přestupují do krve plodu, a     pokud je protilátek hodně, mohou zničit tak velké množství krvinek     plodu, až plod může být vážně ohrožen na zdraví. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabulka ukazuje  proč a jaké mohou nastat varianty z hlediska Rh faktoru mezi matkou, otcem   a   dítětem:  

 

 

 

 

 Matka      otec     dítě
 Rh+  Rh+  Rh+ nebo Rh-
 Rh+  Rh-  Rh+ nebo Rh- 
 Rh-  Rh-  Rh-
 Rh-  Rh+  Rh- nebo Rh+
 
 

V prvních třech případech se nic neděje, ve čtvrtém případě může dojít k situaci, kdy matčino tělo Rh faktor nemá, ale v krvinkách plodu Rh faktor obsažen je a krvinky přestoupí do krve matky. Pak následuje krevní konflikt, kdy tělo matky nejprve skrytě „bojuje“ proti krvi svého dítěte, což by v krajním případě mohlo skončit smrtí miminka.

 

 

 

 

 

 

Z  připravované Knihy o těhotenství a porodu, která vyjde v tomto roce.

 

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.