Rizikové těhotenství – anémie a cukrovka

I když většina těhotenství probíhá normálně, někdy se vyskytne důvodné podezření, že těhotenství je ohroženo a žena musí být pod důkladnou lékařskou kontrolou.

Jaké jsou nejčastější těhotenské komplikace? Dnes se seznámíme s anémií a cukrovkou

Anémie

Hodně žen je chudokrevných již v době před těhotenstvím. V době, kdy žena čeká miminko, je nutné tento stav napravit, aby se tělo dokázalo vyrovnat se zvýšenou potřebou železa v době těhotenství a s krvácením v době porodu.
Miminko si vytváří zásobu železa pro dobu po narození a matčina krev potřebuje železo jako nosič kyslíku.
Nastávající maminka by tedy měla jíst pestrou, vyváženou stravu bohatou na železo. Je však nutné vyhýbat se v době těhotenství játrům a pokrmům z jater. Ty obsahují velké množství vitaminu A, jehož nadbytek může ohrozit vývoj plodu.
Železo, obsažené například v hovězím mase, se absorbuje snadněji než třeba z luštěnin anebo sušeného ovoce.
Pokud je nastávající maminka vegetariánkou, měla by kombinovat stravu bohatou na železo s potravinami s velkým podílem vitaminu C. Tím zvýší absorpci železa do krve.

Mezi potravinami bohatými na železo jsou například: hovězí maso, špenát, tuňák, sušené meruňky.
Lékař pravděpodobně mamince naordinuje tablety obsahující železo. Je docela možné, že léky předepíše i těhotné, která chudokrevná není, aby byla pokryta vysoká spotřeba železa matky i dítěte.

Cukrovka

Pokud je těhotná žena diabetička, je bezpodmínečně nutné pečlivě hlídat její zdravotní stav po celou dobu těhotenství a pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi. Ta by měla být stabilizovaná, aby lékař mohl upravit příjem inzulínu v těhotenství.
V žádném případě by nastávající maminka neměla porušovat dietu!
Někdy se stane, že u některých těhotných se právě v době těhotenství objeví mírná forma diabetu. Takováto cukrovka ve většině případů po porodu zmizí, přesto je i tady nutná pečlivá lékařská kontrola a přísné dodržování doporučené životosprávy.

Zdroj: Velká kniha o matce a dítěti
Autor: Elizabeth Fenwicková