S antibiotiky se pořád plýtvá, zjistila studie

__ADV__Bolest v krku nebo kašel rovná se antibiotika? Raději ne, varují lékaři a za pravdu jim dávají i vědecké studie. Bostonský vědec Jeffrey A. Linder a jeho kolegové zjistil i, že lékaři stále zbytečně často předepisují antibiotika pro léčbu zánětů dýchacích cest.Výsledky studie vědci uveřejnili v listopadovém čísle prestižního časopisu Journal of the American Medical Association.

Zbytečné předepisování antibiotik zvyšuje odolnost bakterií vůči nim, je potřeba nasazovat stále silnější léky a kruh se uzavírá.

Tento problém se týká i České republiky, protože sami dětští lékaři někdy přiznávají, že třeba pod nátlakem rodičů předepisují antibiotika i v případě, kdy by stačila klasická léčba.

Zámořští vědci v rámci studie vyšetřovali záznamy 4158 pacientů ve věku od tří do sedmnácti let ošetřených v letech 1995 až 2003 pro bolesti v krku.

Zjistili mimo jiné, že se mírně snížilo předepisování běžných antibiotik, zatímco se stále předepisuje zbytečně moc těch speciálnějších, která by přitom měla přijít na řadu pouze výjimečně.

Stále více lékařů přitom v ordinacích má přístroj využívající takzvané CRP metody, který okamžitě z kapky krve pozná, zda v těle probíhá zánět vyžadující antibiotika, či ne.

 

 

zdroj: iDNES.cz

Témata: