Sex po porodu

Dnes již nebývá zvykem doporučovat, aby se žena v šestinedělí  zdržovala  pohlavního styku a vyčkávala až poporodního vyšetření.  Tyto jistě dobře míněné rady jsou dnes považovány za zbytečně opatrné. Nejsou-li pro to závažné důvody, může být první pohlavní styk dříve, ne však tehdy, dokud ještě odcházejí očistky. Rozhodnout o obnovení pohlavního života by měli oba partneři sami, případně po poradě s lékařem.
Je ovšem třeba připomenout, že některé nedělky nemají o sex takový zájem jako před porodem. Některé ženy po porodu a narození dítěte dokonce udávají, že o sex  ztratily zájem nebo že k němu dokonce získaly až odpor. Se ztrátou chuti k pohlavnímu styku (odborně libida) si však nemusí dělat starosti. S odstupem od porodu se libido obvykle vrací. Teprve, pokud by nezájem či odpor k sexu přetrvávaly delší dobu, pak je vhodné se obrátit na lékaře, gynekologa, případně sexuologa. Příčin odmítání pohlavního styku může být více, ale nejčastěji se jedná strach z bolestí po zhojení poporodních poranění.
Partner by měl respektovat přání ženy. Neměl by naléhat a měl by vědět, že potíže jsou obvykle přechodné a že není na místě vyvolávat  konfliktní situace.

 

Z připravované Knihy o těhotenství a porodu

 

 

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.
Témata: